Data en ai
Artikel

Hoe bereid je je als gemeente voor op het Ravijnjaar 2026?

Het Ravijnjaar 2026 komt eraan en brengt financiële tekorten met zich mee. Veel gemeenten wachten af in de hoop dat het Rijk met een oplossing komt. Maar is dat verstandig? In deze blog laten we zien waarom juist nu het moment is om je organisatie voor te bereiden.

Wat betekent het Ravijnjaar 2026?

Het Ravijnjaar ontstaat doordat eind 2025 het huidige financiële systeem afloopt, terwijl het nieuwe systeem pas in 2027 ingaat. Meer hierover lees je in onze vorige blog. In 2026 zitten we een jaar zonder financieel systeem, dit is een overbruggingsjaar waarin gemeenten rekening moeten houden met een bezuiniging van gemiddeld 2,5 tot 3 miljard euro [1]. Deze bezuinigingen brengen uitdagingen met zich mee, die alle aspecten van hun dienstverlening raken. Minder budget betekent dat gemeenten moeten kijken naar de manier waarop taken georganiseerd zijn en op welke kosten zij kunnen besparen. Een belangrijk onderdeel hiervan digitalisering en het beter inzetten van software.

De uitdaging van gemeenten: afhankelijkheid van leveranciers

Gemeenten beschikken onvoldoende over technische kennis om de juiste eisen te stellen aan hun software, zodat deze goed werkt en voldoet aan de wet- en regelgeving. Ze weten niet hoe de systemen geïnstalleerd, geconfigureerd en beheerd moeten worden of hoe het zit met koppelingen en datastromen tussen systemen.

Gemeenten zijn de opdrachtgever voor de software, maar door gebrek aan kennis en kunde, bepaalt de leverancier vaak over de functies van het systeem en de dataverwerking. Dit brengt risico’s met zich mee, zoals ‘vendor lock-in’: gemeenten zijn volledig afhankelijk van eenzelfde leverancier.

De oplossing: autoriseren, digitaliseren en standaardiseren

Gemeenten proberen hier al mee aan de slag te gaan door middel van een gezamenlijke visie, namelijk, de Common Ground visie. Hiermee willen gemeenten meer samen autoriseren, digitaliseren en standaardiseren. De Common Ground visie helpt gemeenten met het vergroten van hun ICT-kennis, -expertise en -eigenaarschap.

Het voornaamste doel van Common Ground is het inperken van de vele datastromen in de publieke sector. Elke gemeente werkt met eigen processen, waardoor er veel kopieën ontstaan van data en gegevens. De Common Ground visie gaat uit van het direct opvragen van data bij de bron, zodat er geen kopieën nodig zijn. Dit voorkomt fouten en bespaart tijd en kosten.

Minder afhankelijk van softwareleveranciers

Tegelijkertijd zorgt Common Ground ervoor dat gemeenten minder afhankelijk zijn van softwareleveranciers. Data wordt opgevraagd via API’s. Leveranciers moeten er dus voor zorgen dat hun software werkt met deze API-koppelingen. Gemeenten kunnen zo zelf bepalen welk systeem zij gebruiken voor welke zaakafhandeling, omdat alle systemen die ‘Common Ground-proof’ zijn, met elkaar kunnen communiceren. De mogelijkheid om modules en software in of uit te schakelen maakt gemeenten veel flexibeler.

Atabix software helpt gemeenten het Ravijnjaar door

De Atabix Suite biedt een krachtige oplossing in de voorbereiding naar het Ravijnjaar 2026, volledig in lijn met de Common Ground visie. Dankzij het no-code platform kunnen medewerkers en functioneel beheerders zelf het systeem inrichten en aanpassen, zonder technische kennis. Dit maakt je organisatie onafhankelijk van externe IT-professionals en bespaart kosten.

Bepaal zelf hoe je de Atabix Suite inzet: als complete oplossing voor je digitaliseringsuitdaging of gebruik specifieke onderdelen als aanvulling op bestaande systemen. Door deze modulaire opzet voorkom je vendor lock-in en creëer je de flexibiliteit die nodig is in een veranderende omgeving.

Bereid je voor op het Ravijnjaar 2026 met slimme oplossingen voor betere werkprocessen
De Atabix Suite biedt gestandaardiseerde producten die naadloos samenwerken.
Gebruik één of meerdere oplossingen, van zaaksysteem tot klantportaal. Bekijk hier de Atabix Suite. 
[1] Nog veel onzekerheid over het Ravijnjaar, iBestuur 2025.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren