Overheid in transitie
Nieuws

België en Engeland sluiten AI-deals voor duizenden ambtenaren

Wijsvinger van mensenhand en robothand raken elkaar met woord AI ertussen

Terwijl de Nederlandse overheden nog worstelen met de grote privacyrisico’s van Microsoft 265 Copilot, gaan die in Vlaanderen volledig overstag. De Amerikaanse techreus gaat zo’n 10.000 ambtenaren bedienen met de tool, waaronder die van lokale overheden. Ook in Engeland worden er volop AI-tools ingekocht.

De generatieve AI-tool Copilot moet de digitale transformatie van de Vlaamse overheid versnellen. Minister-president Matthias Diependaele, die de deal deze week in het Zwitserse Davos beklonk, jubelt in een persbericht dat de overeenkomst een ‘eengemaakte, sterke en ethische manier is om de digitale veiligheid binnen onze overheidsdiensten te regelen’.

Grootste overheidscontract

De overeenkomst tussen Microsoft en Vlaanderen is het grootste copiloot overheidscontract in Europa tot dusver. ‘Vlaanderen neemt hiermee een voortrekkersrol op en kiest met deze deal voor één Vlaamse digitale strategie.  Nu we het A.I.- tijdperk vol vertrouwen zijn ingegaan, hebben we niet de luxe om elke overheid apart leergeld te laten betalen.’

In Nederland is er nog volop discussie over de inzet van Copilot. De rijksoverheid en Microsoft zijn het voorlopig nog niet eens over de vraag in hoeverre de generatieve AI-tool Microsoft 365 Copilot te gebruiken is in overeenstemming met de AVG. Uit een privacyonderzoek blijkt dat er hoge privacyrisico’s kleven aan het gebruik van Copilot. Vanaf januari gaan de partijen in overleg over het verkleinen van de risico’s.

Ook lokaal spelen er zorgen. Copilot wordt door de gemeente Groningen als veilig beschouwd vanwege de contractuele afspraken met Microsoft. Alternatieve vormen van generatieve AI, zoals ChatGPT, zijn (nog) niet expliciet verboden, maar het gebruik van Copilot wordt aanbevolen. De Ethische Commissie Data en Technologie van de gemeente Groningen constateerde in mei echter dat de inzet van generatieve AI schuurt met een aantal waarden, zoals eerder opgesteld in het Ethisch afwegingskader.

Engeland koopt pakket

Intussen zijn diverse Europese overheden, waaronder Engeland, volop bezig om AI-assistenten te introduceren aan ambtenaren. Het Britse ministerie van Wetenschap, Innovatie en Technologie heeft eerder deze week een pakket aan AI-tools aangekondigd om overheidsdiensten te moderniseren. Het gaat onder meer om ‘Humphrey’, een AI-assistent die de dagelijkse werkzaamheden van ambtenaren moet stroomlijnen. Deze tool kan onder meer duizenden consultatiereacties analyseren en samenvatten.

De Britse overheden gaan ook aan de slag met Parlex, dat parlementaire gesprekken voor relevante beleidsinformatie kan doorzoeken. De tool Minute is aangekondigd als beveiligde transcriptiedienst voor vergaderingen. Tot slot er tools voor het opstellen van beleidsdocumenten en vinden van juridische gegevens beschikbaar.

Lees meer:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren