Markt en overheid
Nieuws

Benutten restwarmte datacenters niet gelukt in Amsterdam

Arenapoort uit de lucht geoftografeerd
De businesscase om de restwarmte van datacenters naar de gebouwen van Arenapoort te brengen bleek niet rendabel te maken. | Beeld: Shutterstock

Het blijkt nog niet eenvoudig om de restwarmte van datacenters goed te benutten voor de omgeving. Dat heeft de gemeente Amsterdam ondervonden in het project Datawarmte Arenapoort en Amstel III, dat afgelopen jaar werd uitgerold in samenwerking met Eteck. De businesscase om de restwarmte van datacenters naar de gebouwen van Arenapoort te brengen bleek niet rendabel te maken.

In het gebied Amstel II liggen meer dan tien datacenters. Er is dus een behoorlijk volume aan restwarmte. Tegelijk wordt er veel nieuwbouw gepleegd, circa 10.000 nieuwbouwwoningen en 3000.000 vierkante meter niet-woonbestemming. Die moeten aangesloten worden op een collectief distributienet. Een fantastische kansen om een en ander te combineren.

Onrendabele businesscase

Eteck was als bouwteampartner en beoogde concessiehouder geselecteerd. In het afgelopen half jaar is gewerkt aan het ontwerpen van een distributienet en het rondkrijgen van de businesscase. Die is nu ’tot de conclusie gekomen geen aanbieding te kunnen doen, omdat er naar het oordeel van Eteck sprake zal zijn van een grotere onrendabele top dan dat er subsidie beschikbaar is in combinatie met voor eindgebruikers maximale en dus weinig aantrekkelijke tarieven’, schrijft wethouder Dantzig van Woningbouw en Stedelijke ontwikkeling. Het lijkt hem ook zeer onwaarschijnlijk dat een andere partij de businesscase wel rond zou kunnen krijgen. Een van de problemen blijkt de hoge uitkoppelingskosten van de warmte uit het datacenter van Equinix.

Volgens Mimi Eelman, programmamanager Energie voor de Stad, is de niet sluitende businesscase niet de enige oorzaak. ‘De komende weken zal de evaluatie gedeeld worden en kunnen we met elkaar discussiĆ«ren of het nu achterblijvende wetgeving, onduidelijkheid over welke partij welke kosten draagt of onvoldoende kennis is bij mensen die beslissen cruciaal is’, post ze op LinkedIn. ‘Duidelijk is dat er nog veel werk verzet moet worden om logische dingen ook betaalbaar te realiseren.

De aanwezigheid van het stadswarmtenet van Vattenfall lijkt een van de oorzaken die leidde tot de niet sluitende businesscase. Die biedt immers een alternatief voor de warmtevoorziening. ‘Strategisch is er meer ruimte ontstaan voor Vattenfall om in de toekomst met datawarmte haar stadswarmtenet te verduurzamen’, schrijft de wethouder.

Urgentie

Stijn Grove van de Dutch Data Center Association (DDA) vindt dat overheden meer moeten doen om dit soorten projecten tot een succes te maken. ‘We moeten om en er is urgentie. Gebruik van deze restwarmte, opgewekt door duurzame elektriciteit, is bewezen toepasbaar op alle warmteniveaus.’ Dat wordt door velen gedeeld die werkzaam zijn in deze sector. De overheid moet verantwoordelijkheid nemen, stelt Grove. ‘Na jaren is toch wel te zien dat het niet snel genoeg gaat en dat het risico van het alleen aanleggen door de markt niet gaat.’

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren