Markt en overheid
Nieuws

EZK: We moeten blijven investeren in datacenters, cloud en zeekabels

Het grote maatschappelijke belang van de digitale infrastructuur moet goed op het netvlies staan bij politici en bestuurders. | Beeld: Shutterrstock

Deze maand publiceert de minister van Economische Zaken en Klimaat ‘De staat van de Digitale Infrastructuur’, onderdeel van de Strategie Digitale Economie. “We moeten blijven investeren in datacenters, in de cloud en zeekabels,” licht Jos de Groot, directeur Digitale Economie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, toe in het komende nummer van iBestuur Magazine. “We zitten nog altijd in de top 3 van Europa op het gebied van connectiviteit maar het gevaar bestaat dat we indommelen en blijven stilstaan.”

“Onze goede digitale infrastructuur is een onmisbaar onderdeel van het vestigingsklimaat,” zegt De Groot. “Het is een zeer wezenlijk onderdeel van ons huidig en toekomstig verdienvermogen en de basis van de digitale economie. Met de Staat van de Digitale Infrastructuur brengen we dat grote maatschappelijke belang voor het voetlicht. We moeten voorkomen dat we de digitale infrastructuur te veel voor lief gaan nemen. Maar ook: dat het een sterk samenhangend ecosysteem is dat een integrale aanpak vereist. Van de telecomnetwerken tot en met de cloud.”

Veel uitdagingen

Het grote maatschappelijke belang van de digitale infrastructuur moet goed op het netvlies staan bij politici en bestuurders, waarschuwt de directeur Digitale Economie. Het mag niet zo zijn dat bij een discussie over de schaarste op het elektriciteitnetwerk of aan ruimte, de digitale infrastructuur helemaal achteraan in de rij staat.

“Er is veel overleg met en tussen departementen, maar ook met medeoverheden zoals gemeenten en provincies. Dit gaat niet alleen over de digitale economie en de digitale infrastructuur, maar ook over de energietransitie, stikstof, mobiliteit en andere ruimtelijke opgaven waarbij grote efficiëntiewinst mogelijk is dankzij digitale technologie, de digitale infrastructuur en datadelen en -gebruik. Het aantal overleggremia is niet te tellen. Op het vlak van digitale infrastructuur zien we veel uitdagingen op lokaal niveau. We willen als samenleving veel, maar moeten daarbij steeds vaker moeilijke keuzes maken. De openbare ruimte is beperkt en het stroomnet zit op meerdere plekken vol. De lokale inpassing van de digitale infrastructuur moet daarom op een zorgvuldige manier gebeuren, en met voldoende oog voor haar grote maatschappelijke belang. Die lastige puzzel moeten we met elkaar zien te leggen”

Lees het hele interview met Jos de Groot in iBestuur Magazine #49 dat 19 januari verschijnt.

Nog geen (gratis) abonnement op iBestuur Magazine? Klik HIER

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren