Digitalisering en democratie
Nieuws

‘Berichten over uw Buurt’ wordt komende maanden uitgerold

Met de service 'Berichten over uw Buurt' kunnen inwoners notificaties krijgen bij elektronische bekendmakingen van officiële publicaties. | Beeld: Shutterstock/AI gegenereerd

Burgers moeten actief, per e-mail, worden geattendeerd op (voor­genomen) overheids­besluiten die gelden voor hun woon­omgeving. Gestart wordt met een kopgroep van 22 gemeenten. De gemeente Schiermonnikoog was als eerste gemeente op 6 november aangesloten.

Met de service ‘Berichten over uw Buurt’ kunnen inwoners notificaties krijgen bij elektronische bekendmakingen van officiële publicaties. Daardoor zijn zij tijdig op de hoogte van bouwplannen, geplande wegwerkzaamheden of te verstrekken kapvergunningen in de eigen straat, buurt of woonplaats.

De implementatie van de service bij de eerste 22 gemeenten moet duidelijk maken wat er nog verbeterd moet worden, schrijft het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). De uitrol vindt plaats tussen november 2023 en maart 2024. Vanaf maart 2024 zijn de overige gemeenten aan de beurt. KOOP publiceert nog een planning op hun site.

Wet elektronische publicaties

De verplichting tot publicatie vloeit voort uit de Wet elektronische publicaties (Wep). Het wetsvoorstel Wep stroomlijnt de publicatievoorschriften in diverse wetten waaronder de Bekendmakingswet, de Awb, de Gemeentewet, de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) en concentreert deze in de Bekendmakingswet.

Toolkit

De VNG laat weten dat er geen landelijke campagne rondom de start van ‘Berichten over uw Buurt’ wordt opgezet. De gemeente moet via eigen kanalen (zoals website en huis-aan-huisblad) de inwoners op de hoogte stellen. Hiervoor heeft KOOP een communicatietoolkit beschikbaar ontwikkeld.

Het VNG-programma Grip op informatie zal in februari 2024 een webinar organiseren waarin de ervaringen van de koplopers gedeeld worden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren