Digitalisering en democratie
Artikel

Big Brother Awards komen er weer aan…

De uitreiking van de Big Brother Awards is op maandag 15 januari 2024 in Amsterdam.

Op 15 januari a.s. reikt Bits of Freedom weer de Big Brother Awards uit. Met de deze awards zetten ze jaarlijks de spotlight op personen, bedrijven en overheden die naar hun idee een grove inbreuk hebben gemaakt op onze digitale rechten. Iedereen kan weer een stem uitbrengen.

Voor de publieksprijs zijn dit jaar vier genomineerden:

  • Dilan Yeşilgöz-Zegerius, demissionair minister van JenV
  • de Konklijke Marechaussee
  • Meta, X en Telegram
  • Marnix van Rij, demissionair staatssecretaris belastingdienst

Dilan Yeşilgöz-Zegerius is genomineerd omdat zij mensen die onterecht op een terreurlijst staan aan hun lot overlaat. Sommige mensen hebben zelf geen idee waarom ze op zo’n lijst zijn gezet. In een reeks rechtszaken, aangespannen door MRWN, moest de politie keer op keer erkennen dat de meldingen op de lijst een gevolg waren van verkeerde besluiten. En dat zij nalatig is geweest in het ongedaan maken van de signalering bij Interpol. De minister van Justitie en Veiligheid moet excuses aanbieden, stelt Bits of Freedom. Ze moet ook zorgen voor veiliger beleid bij de politie en een plan voor hoe mensen bij een onterechte registratie van de lijst worden gehaald. De mensen die op dit moment onterecht staan geregistreerd moeten per direct van de nationale en internationale lijsten worden gehaald.

De Koninklijke Marechaussee is genomineerd vanwege de roekeloze surveillance van demonstranten tijdens de klimaatactie. De marechaussee struinde sociale media af op zoek naar accounts die zich positief hebben uitgelaten over actiegroep Extinction Rebellion (XR). De Koninklijke Marechaussee moet stoppen met de inzet van zowel sociale media monitoring als gezichtsherkenning, duidelijkheid in begrijpelijke taal geven over de exacte werkwijze die zij heeft toegepast bij het (foutief) identificeren van de demonstranten en elke registratie van mensen die uit die handelingen is voortgekomen, onmiddellijk vernietigen.

Meta, X & Telegram zijn genomineerd voor het ontnemen van een stem van onschuldige mensen in een oorlogsgebied. Zeker in tijden van oorlog is het internet een middel voor zelfbescherming en -verdediging, stelt Bits of Freedom. Deze platforms doen te weinig aan moderatie van gedeelde berichten, oproepen tot geweld zijn eenvoudig mogelijk en blijven onbestraft. Ook sluiten ze soms legitieme accounts. Daarmee ontneemt een platform mensen hun stem. De activiteiten en deze diensten hebben negatieve gevolgen voor mensenrechten. Ze moeten volgens Bits of Freedom daarom een onafhankelijke analyse laten uitvoeren op zulke risico’s en maatregelen nemen. Indien deze maatregelen niet effectief zijn, moeten de bedrijven de desbetreffende activiteiten of diensten staken.

Marnix van Rij is genomineerd voor het stelselmatig overtreden van wet- en regelgeving, waaronder de Europese privacywet. Bits of Freedom verwijst naar het hanteren van illegale zwarte lijsten, onschuldige burgers die als fraudeur bestempeld worden en het discrimineren op afkomst, inkomen en religie. En voorlopig blijft dat nog zo. Er lag een plan om in 2027 te voldoen aan de privacywet, maar uit een evaluatie van een intern onderzoeksteam blijkt dat dat niet haalbaar is. In plaats van zich te richten op het opsporen van fraude bij burgers, zou de Belastingdienst haar eigen handelen eens onder de loep nemen en intern een cultuurverandering bewerkstelligen waarbij illegale praktijken bestraft worden.

Klik HIER om te stemmen

De uitreiking van de Big Brother Awards is op maandag 15 januari 2024 om 20:00 uur in Amsterdam.
Meer informatie en aanmelden

 

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren