Bij ons in de Tweede Kamer: Roald van der Linde

Een nieuwe Kamer, nieuwe gezichten. Dat geldt zeker voor de ‘ICT-woordvoerders’ in de fracties. Van de acht Kamerleden die in dit artikel aan het woord komen, zijn er vijf na de laatste verkiezingen in de Kamer gekomen. Wie zijn zij en wat vinden ze van de actuele onderwerpen? 1: Roald van der Linde, VVD-fractie.

Roald van der Linde, VVD (39 dagen in de Kamer)

Deze Rotterdamse econoom heeft de Compacte Rijksdienst in zijn portefeuille en wil aandacht voor shared services, thuiswerken en dienstverlening. Het Deltaplan ICT dat voorganger Brigitte van der Burg voorstelde wil hij nieuw leven inblazen.

Hoe actief bent u op het gebied van social media?

“Ik gebruik al heel lang LinkedIn en sinds het afgelopen jaar Twitter en dat is specifiek gebonden aan het Tweede Kamerwerk; ik twitter níét wat ik vanavond eet. Twitter is een handig middel om dingen de wereld in te helpen, maar met name ook om dingen te horen. Politieke ontwikkelingen zie ik het eerst op Twitter.”

Verandert de verhouding burger/overheid door de opkomst van die social media?

“De overheid moet niet slimmer proberen te zijn dan de rest van Nederland, maar moet dit soort dingen wel aangrijpen. Ze hadden hier in Den Haag een straat opengegooid en daarna zaten er nog allerlei kuilen in de weg. Ik stuurde daarom een tweet naar de gemeente of dat gedicht kon worden en kreeg binnen twee uur een reactie! Het is directer en minder formeel en dus sneller.”

Bij het inrichten van elektronische dienstverlening beroepen lokale overheden zich vaak op hun onafhankelijkheid en uniciteit. Welke ruimte moeten ze daarvoor krijgen?

“Je zit natuurlijk met verbazing te kijken naar al die afzonderlijke websites van gemeenten. Allemaal zelf opgetuigd met wisselend succes. Je kunt veel kosten besparen en kwaliteitswinst boeken als je uniformering toepast. Dat kun je vanuit de rijksoverheid strak aansturen en verplichten, maar dwang is niet nodig. Je kunt ook een basissysteem met alle backofficefuncties aanbieden dat dermate aantrekkelijk is dat gemeenten daaraan wel mee wíllen doen.”

Is ICT in bredere zin een middel om de overheid efficiënter te maken?

“Ik vind de Belastingdienst een mooi voorbeeld. Over een paar jaar heb je een eigen pagina waarop alles al ingevuld is. Dat begon vijftien jaar geleden met diskettes. Stap voor stap worden we steeds efficiënter en dat is hoe het moet gaan. Je moet het wel vanaf het begin zo neerzetten dat je het steeds kunt blijven uitbreiden.”

Hoe kijkt u aan tegen het belang van privacy, nu het door de opkomst van de cloud steeds minder helder is wat er met gegevens gebeurt?

“Ik heb zelf voor ik de Kamer inging ook in de cloud gewerkt. Het voordeel is dat het overal toegankelijk is en aan de voorkant goed beveiligd, maar aan de achterkant? We willen dat door de minister van Justitie en Veiligheid nog veel beter uitgezocht hebben.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren