Overheid in transitie
Nieuws

Branche gaat politici over digitalisering leren

Acht brancheorganisaties uit de digitale sector gaan politici kennis bijbrengen over de werking van de digitale samenwerking en economie. Daartoe starten de partijen, samen met ECP en iPoort, de Digitale Binnenhof Academy. Politici krijgen kennis en achtergronden over onder andere cyberveiligheid, de cloud, dataverzameling en bescherming en kunstmatige intelligentie.

De organisaties hopen zo bij te dragen aan het verbeteren van kennis over digitale zaken. Die kennis kan beter, vinden IT-experts al jaren. Zo concludeerde de Commissie Digitale Toekomst dat het aantal Kamerleden dat bezig is met digitalisering te beperkt is. De commissie stelde daarom voor een vaste commissie in te stellen voor Digitale Zaken. De bemanning van die commissie wordt een uitdaging, omdat na de Tweede Kamerverkiezingen in maart maar liefst vier Kamerleden met veel ICT-kennis de Tweede Kamer verlaten. Een ‘digitale kaalslag’ lijkt daarmee aanstaande.

Ongekleurde kennis

De partijen vinden het belangrijk om invulling te geven aan het advies van de commissie Digitale Toekomst. Die commissie schreef ook dat het voor Kamerleden lastig is om objectieve en ongekleurde kennis op het gebied van digitalisering te vergaren.
“Daarom willen we samen met andere maatschappelijke organisaties iets doen om deze kennis bij Kamerleden op te bouwen”, zegt Michiel Steltman van DINL, een van de initiatiefnemers. “Digitale ontwikkelingen spelen een belangrijke rol in beleid voor onze toekomstige welvaart, welzijn en veiligheid en het is belangrijk dat onze bestuurders, beleidsmakers en politici over de noodzakelijke kennis van het digitale domein beschikken. Met ons initiatief willen we in eerste instantie politici voorzien van ongekleurde, betrouwbare inhoudelijke informatie, gegeven door experts.”

De Academy start na de verkiezingen met kennis- en informatiesessies die toegankelijk zijn voor politici en hun beleids- en fractiemedewerkers.

Rian van Heur is content director van AG Connect. Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AGconnect.nl

  • Marijn Janssen (TUDelft) | 14 februari 2021, 12:38

    Dit lijkt me een goed intiatief, maar moet niet in een lobby vanuit bedrijven voor hen producten uitlopen. Het zou goed zijn om wetenschappelijke en onderzoekspartijen, maar ook mensen uit de overheden welke al de kennis hebben te betrekken. Kijk breed, want bij een brede coalitie kan alle vereiste kennis gemobiliseerd worden.

  • Ivonne Jansen-Dings | 16 februari 2021, 17:15

    @Marijn helemaal mee eens. Belangenorganisaties moeten daarin ook niet vergeten worden. Grote fout van de overheid is dat zij al jaren lang óf de markt teveel volgt óf de markt probeert na te bootsen. Zij heeft haar eigen verhaal te ontdekken, waar publieke waarden en democratische belangen centraal staan.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren