Digitale toekomst eu
Artikel

Brussel trekt stekker uit eigen alternatieven voor X en YouTube

De European Data Protection Supervisor (EDPS) is gestopt met de platforms EU Voice en EU Video, die als pilot in 2022 werden gelanceerd. De bedoeling was om aan te tonen dat overheden een alternatief kunnen bieden voor techreuzen.

De platforms gingen door het leven als EU Voice en EU Video. Ze werden open source ontwikkeld en bij beide platforms gold ultieme bescherming van de rechten van gebruikers op gebied van privacy. EU Voice was een alternatief voor X, waar voornamelijk korte berichten, video’s en afbeeldingen gedeeld kunnen worden. EU Video leek op YouTube, met vooral langere video’s en podcasts.

Geen vervolg mogelijk

Zo’n veertig organisaties, waaronder de Europese Commissie en de Europese Ombudsman, waren op de netwerken actief.  Wojciech Wiewiórowski van EDPS laat weten dat ondanks dat er geen vervolg komt, de pilot wel geslaagd is.

“Het EDPS-proefproject van EU Voice en EU Video heeft bewezen dat overheidsinstanties sociale-mediaplatforms kunnen aanbieden die de fundamentele rechten van individuen respecteren als alternatief voor gemeenschappelijke platforms die eigendom zijn van een handvol grote spelers. Ik ben trots op het succes van dit project, vooral gezien de beperkte middelen waarover we beschikken.”

Nieuwe eigenaar niet gevonden

Het bleek vooral financieel niet mogelijk om de netwerken verder uit te bouwen, zo valt op te maken uit de reactie van EDPS. “Helaas zijn we er, ondanks onze inspanningen om een nieuw onderkomen voor EU Voice en EU Video te vinden, niet in geslaagd een nieuwe eigenaar te verwerven om de servers te onderhouden en de activiteiten te ondersteunen.”

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren