Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft op de AI–top in Parijs een nieuw initiatief voor investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) gelanceerd. Via dat initiatief, InvestAI, moet 200 miljard euro worden geïnvesteerd. Daarmee wil de Europese Commissie de EU een sterkere speler maken op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Zo komt er een nieuw fonds dat 20 miljard euro steekt in vier nieuwe AI-gigafabrieken voor het trainen van zeer complexe en grote AI-modellen. Dit is volgens de Europese Commissie nodig voor bijvoorbeeld medische en wetenschappelijke doorbraken. De gigafabrieken moeten ongeveer 100.000 geavanceerde chips bevatten, volgens het dagelijks EU-bestuur ongeveer vier keer zoveel als in de meeste andere AI-fabrieken.
Gigafabrieken
De Europese Commissie stelt dat de gigafabrieken het grootste publiek-private partnerschap ter wereld vormen voor het ontwikkelen van betrouwbare AI. Het is de bedoeling dat niet alleen grote bedrijven, maar ook kleinere partijen ervan gebruik kunnen maken. Dit partnerschap ‘zal al onze wetenschappers en bedrijven, niet alleen de grootste, in staat stellen om de meest geavanceerde zeer grote modellen te ontwikkelen die nodig zijn om Europa een AI-continent te maken’, aldus Von der Leyen.
InvestEU
Een deel van de 200 miljard euro die de Europese Commissie in InvestAI steekt, komt van al bestaande financieringsprogramma’s, waaronder InvestEU. De Europese Investeringsbank (EIB) draagt bij aan InvestAI en lidstaten kunnen dit ook doen.
‘AI zal onze gezondheidszorg verbeteren, ons onderzoek en innovatie stimuleren en ons concurrentievermogen versterken. We willen dat AI een kracht is voor vooruitgang en groei. We doen dit via onze eigen Europese aanpak, gebaseerd op openheid, samenwerking en uitstekend talent’, zei Von der Leyen.
AI-onderzoeksraad
De Europese Commissie zal verder een Europese AI-onderzoeksraad oprichten. Daarin kunnen middelen worden gebundeld en kan worden onderzocht hoe data beter gebruikt kunnen worden om AI en andere technologieën te ondersteunen. Ook lanceert het dagelijks EU-bestuur een initiatief om het toepassen van AI in belangrijke sectoren te stimuleren.
Intussen zijn er ook particuliere initiatieven op de AI Top aangekondigd. Zo hebben meer dan zestig Europese bedrijven de krachten gebundeld in het ‘EU AI Champions Initiative’. Dit samenwerkingsverband is opgezet om Europa’s positie op het gebied van kunstmatige intelligentie te versterken door technologie, industrie, financiering en beleid beter op elkaar af te stemmen. In de komende vijf jaar wordt er een investering van 150 miljard euro vrijgemaakt.
Investeerders
Meer dan twintig internationale investeerders hebben zich gecommitteerd om gezamenlijk 150 miljard euro te investeren in AI-projecten binnen Europa. Dit moet de regio helpen om snel vooruitgang te boeken. Het initiatief richt zich op praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie in diverse sectoren, zoals gezondheidszorg, energie en productie, zodat deze industrieën optimaal kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen.
VS en GB weigeren verklaring te ondertekenen
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië weigeren zich aan te sluiten bij de gezamenlijke verklaring van de AI-top in Parijs. De verklaring bevat richtlijnen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (AI) op een inclusieve, ethische, veilige en duurzame manier.
De VS legden niet meteen uit waarom ze geen ondertekenaar zijn. Een woordvoerder van de Britse premier Keir Starmer zei dinsdag dat de gesprekken nog gaande waren en dat Groot-Brittannië zich bij andere initiatieven aansluit. “We zullen alleen initiatieven ondertekenen die in het nationale belang van het VK zijn”, aldus een woordvoerder.
De AI–top vond plaats op 10 en 11 februari in Parijs. Belangrijke personen zoals de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance waren aanwezig. Namens Nederland waren minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering en Koninkrijksrelaties) er.
Lees meer: