BZK gestart met programma Uitvoering Visie op generatieve AI
Nadat in januari de visie op generatieve AI is gedeeld met de Tweede Kamer is, onder aanvoering van de directie Digitale Samenleving van het ministerie van BZK, dit voorjaar gestart met een programma Uitvoering visie op generatieve AI. Langs de zes actielijnen worden pilots en experimenten uitgevoerd om te ontdekken hoe generatieve AI kan worden geïntegreerd in processen en dienstverlening aan burgers en bedrijven.
Afdelingshoofd Suzie Kewal, verantwoordelijk voor onder andere AI en Algoritmen bij de sector Overheid (Rijk/ZBO’s, provincies, gemeenten en waterschappen), intern verantwoordelijk voor de opdracht. Zij coördineert de projecten die voortkomen uit de zes actielijnen. Marjolein Boonstra geeft sinds 1 maart leiding aan het programmateam.
Naast het programmateam heeft ook de governance van het programma de afgelopen maanden vorm gekregen. Er is een stuurgroep, kernteam en de brede werkgroep ‘interdepartementaal en interbestuurlijk samen verder’.
Herhaalbaarheid en schaalbaarheid van projecten
“Veel verschillende overheden experimenteren met (generatieve) AI. Door de krachten te bundelen kunnen we met elkaar kritisch blijven op bewezen experimenten en de herhaalbaarheid en schaalbaarheid te vergroten. Dat staat voor mij voorop,” zegt Suzie Kewal op Pleio. “Ik vind het erg belangrijk dat we als overheid de schaarste kennis en middelen die er zijn efficiënt en effectief benutten. Hoe mooi is het als een experiment in het zuiden van het land succesvol is, en ingezet kan worden in het noorden van het land. Of dat een gemeentelijk initiatief, wordt toegepast door een waterschap, of een provinciaal experiment wordt doorontwikkeld door een departement.”
AI-Fabriek
Naast de pilots met generatieve AI onderzoeken ze de mogelijkheden van een zogenaamde AI-Fabriek, een faciliteit die bestaat uit datacentra, een supercomputer, AI-infrastructuur en AI-expertise. Ze werken ook aan een AI-monitor om het gebruik van generatieve AI bij de overheid in kaart te brengen. De opgedane kennis en ervaringen wordt gedeeld via de eigen Community of Practice (CoP).
Lees ook: