Data en ai
Nieuws

Kabinet werkt aan visietraject over generatieve AI

Het kabinet wil een visietraject in gang zetten over de kansen en risico's van generatieve AI, zoals ChtGPT. | Beeld: Shutterstock

Het kabinet deelt de zorgen van de Tweede Kamer over risico’s van generatieve AI-systemen zoals ChatGPT, maar van ingrijpen is nog geen sprake. Dat laatste is afhankelijk van het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens, schrijft de demissionair minister Weerwind  in antwoord op Kamervragen. Eerst wordt een visietraject in gang gezet.

PvdD-Kamerlid Lammert van Raan wilde van de minister voor Rechtsbescherming weten of het kabinet de privacyzorgen over ChatGPT deelt, dat volgens onderzoek van de Groene Amsterdammer voor zijn taalmodel gebruik maakt van miljoenen onrechtmatig verkregen documenten vol BSN-nummers, persoonlijke belastingaangiftes en CV’s van Docplayer.nl.

Visietraject over generatieve AI

De zorgen van de Tweede Kamer over de risico’s die generatieve AI-systemen, zoals ChatGPT, met zich mee kunnen brengen voor onder meer privacy, desinformatie en manipulatie, worden door het kabinet gedeeld. “We zetten ons als kabinet vol in op het nemen van passende stappen op dit onderwerp. Het kabinet werkt momenteel aan een visietraject over generatieve AI,” schrijft Weerwind, mede namens staatssecretaris Van Huffelen.

Informatie van Autoriteit Persoonsgegevens

“Ik deel de zorg of gegevensverwerking door ChatGPT in overeenstemming met de regels van het gegevensbeschermingsrecht plaatsvindt.” Hij schrijft dat hij eerst wil wachten op informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens, die inmiddels bij OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT, per brief om opheldering heeft gevraagd over de dataverzameling van ChatGPT.

 

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren