Data en ai
Artikel

Trends in Veiligheid 2024-2025: Veiligheid in Society 5.0

Op 14 juni brachten wij voor de 14e keer het Trends in Veiligheid rapport uit.
Samen werken we toe naar een superslimme samenleving, oftewel: Society 5.0. Hierin zal veiligheid onmisbaar zijn. Gelukkig bieden nieuwe technologieën de mogelijkheid om de veiligheid te verhogen, maar introduceren zij ook nieuwe dreigingen. Zo ontstaan er telkens nieuwe trends in het publieke veiligheidsdomein. Zoals de focus op datagedreven werk, toepassingen zoals generatieve artificiële intelligentie (GenAI) en analysetechnieken die gebruikt worden om bedreigingen te identificeren en tegen te gaan. Sommige van deze technologieën worden ook door kwaadwillenden benut, om zo hun eigen praktijken telkens te verfijnen. Hoe navigeer je als organisatie door deze complexe ontwikkelingen?

Veiligheid in een superslimme samenleving

Society 5.0 is een concept waarin technologie  welzijn en welvaart middels een superslimme samenleving bevordert. Transparantie, privacy en veiligheid staan hierbij centraal. In het rapport belichten we zowel de kansen als de uitdagingen die deze technologische ontwikkeling met zich meebrengt. De verschillende aspecten van veiligheid in het tijdperk van Society 5.0 worden besproken aan de hand van vijf thema’s: wendbaarheid, weerbaarheid, data, de burger centraal en de toekomst van werk; met bijdragen van diverse experts en leidinggevenden uit het publieke veiligheidsdomein.

Verantwoord gebruik van AI

Een van de belangrijkste thema’s in het rapport is het verantwoord gebruik van artificiële intelligentie (AI). AI biedt ongekende mogelijkheden voor rechtshandhaving en openbare veiligheid, zoals het voorspellen van criminaliteit. Hiervoor is transparantie en het ethisch gebruik van AI essentieel om het vertrouwen van het publiek te behouden. Het is van belang om ook de risico’s van AI te blijven belichten, om zo degenen die het voor kwade doeleinden willen gebruiken voor te blijven. Er blijven altijd risico’s aanwezig, maar wordt er constant tot verbetering gesleuteld.

Forensisch onderzoek in het digitale tijdperk

Forensisch onderzoek ondergaat ook een transformatie door technologische innovaties, zoals het ontsleutelen van digitale data en het ontwikkelen van AI-modellen die helpen bij het oplossen van misdaden. In het rapport wordt besproken hoe deze technologieën bijdragen aan het werk van forensisch onderzoekers en hoe ze de grenzen van wat mogelijk is blijven verleggen. Hierbij blijft het bewaken van ethische normen en het naleven van wet- en regelgeving een voortdurend aandachtspunt, want hoe blijf je goed te werk binnen de kaders van wat mogelijk is zonder de grenzen te overschrijden?

Digitale defensie blijft flexibel en schaalbaar

De digitalisering van de maatschappij betekent dat de strijd die Defensie voert niet alleen fysiek maar ook digitaal plaatsvindt. Belangrijk om te realiseren is dat deze strijd nooit meer ophoudt; het gaat 24/7 door. Om deze reden is het erg belangrijk dat Defensie blijft innoveren en transformeren, omdat ze een cruciale rol in onze toekomstige veiligheid speelt. Hierbij komt het constante aanpassen aan de veranderende technologische en geopolitieke context. In het rapport duiken we dieper in op wat dit betekent voor Defensie en benadrukken de noodzaak voor een flexibele en schaalbare Defensie die kan inspelen op nieuwe dreigingen. 

Meldkamers in een digitale toekomst

Meldkamers zijn een ander belangrijk aandachtspunt. De digitalisering van meldkamers betekent dat er meer informatie beschikbaar komt, niet alleen via telefoontjes maar ook via slimme apparaten. Dit vraagt om nieuwe vaardigheden van meldkamer personeel en aanpassingen in de wetgeving om de technologische mogelijkheden optimaal te kunnen benutten. De integratie van technologie in noodhulpdiensten zal ervoor zorgen dat burgers in noodsituaties snel en efficiënt geholpen worden. Zokomt dusde burger meer en meer centraal.

De uitdagingen van Society 5.0

Trends in Veiligheid neemt u mee door de belangrijkste trends binnen het publieke veiligheidsdomein. Om een koploper te worden op het gebied van digitalisering en veiligheid wordt het steeds belangrijker om te weten wat er verandert aan onze toekomstige slimme samenleving, Society 5.0.
De inhoud van het Trends in Veiligheid rapport biedt mogelijkheden voor het bevorderen van veiligheid. Het is een diepgaande verkenning van de dynamiek tussen de risico’s en de voordelen die Society 5.0 met zich meebrengt, met als doel publieke organisaties te ondersteunen in hun streven naar een veiligere samenleving.

We nodigen u uit het nieuwe Trends in Veiligheid rapport te lezen en samen met ons de uitdagingen en kansen van Veiligheid te verkennen.

Download hier het volledige rapport.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren