Data en ai
Artikel

Trends in Veiligheid rapport gelanceerd over innovatie in een weerbare samenleving

Vlnr: Marcel Kordes (Capgemini), Aydan Gunduz (Capgemini), Paul Depla (Burgemeester Breda) en Martijn van de Ridder (Capgemini).

Deze week heeft Capgemini de nieuwste (dertiende) editie van de jaarlijkse Trends in Veiligheid rapportage gelanceerd. Het eerste exemplaar van het rapport werd afgelopen woensdag officieel overhandigd aan Paul Depla, burgemeester van Breda en tevens één van de auteurs van het rapport.

Depla betoogt dat ‘verleiding en dreiging’ middelen van de georganiseerde criminaliteit zijn om een voet tussen de deur te krijgen in onze bovenwereld en pleit voor meer durf om als overheid en partners te investeren in mens en maatschappij. Door het sterkste elftal op te stellen en stevig in de wedstrijd te staan. Door ervoor te zorgen dat jongeren niet afglijden op de roltrap van de criminaliteit en door criminele verdienmodellen aan te pakken.

Paul Depla, burgemeester van Breda: “Alleen als we een sterk team vormen, waarin oog is voor ieders rol, zijn we in staat om de criminele verdienmodellen te verstoren. Het is niet alleen een strijd van de overheid, laat staan van de politie en het strafrecht. Laten we ervoor zorgen dat tegenover het team van de georganiseerde criminaliteit een team van de georganiseerde samenleving staat. Want alleen zo kunnen we de steeds oprukkende invloed van de criminele industrie op de samenleving en onze economie stoppen.

Door met elkaar een sterk team te vormen, kunnen we criminele verdienmodellen verstoren.

Trends in Veiligheid 2023-2024 beschrijft de wisselwerking tussen het veiligheidsdomein, data-gedreven werken, AI en de cruciale weerbaarheid op het gebied van cybersecurity. Organisaties in het veiligheidsdomein profiteren volop van geavanceerde analytische mogelijkheden om bedreigingen te identificeren en onschadelijk te maken. Maar ook (cyber)criminelen gebruiken AI en geavanceerde datatechnieken. Capgemini sprak met diverse bestuurders uit het publieke veiligheidsdomein met digitalisering in hun portefeuille over de mogelijkheden en bedreigingen van technologische innovaties in het veiligheidsdomein. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat er weliswaar een duidelijke koers en visie aanwezig is op het gebied van openbare orde en veiligheid, maar dat er nog wel obstakels zijn. Variërend van samenwerking op het gebied van innovatie en gegevensuitwisseling tot het op een verantwoordelijke manier benutten van de mogelijkheden van generatieve AI.

Het rapport is hier te downloaden.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren