Artikel

Achterhoek in top 3 minste schoolverlaters dankzij verzuimaanpak

De Achterhoek mag trots zijn op haar aanpak van voortijdig schoolverlaten. Op de landelijke jongerenmonitor staat de regio op de derde plaats met minste schoolverlaters. Minister Jet Bussemaker (OC&W) heeft deze cijfers in februari bekendgemaakt.

Jongeren die van school gaan met een diploma, hebben meer kans op werk. Gemeenten is er dan ook veel aan gelegen om voortijdig schoolverlaten waar mogelijk te voorkomen. De juiste tools om verzuim in de gaten te houden en de nauwe samenwerking met regionale hulp- en onderwijsinstellingen werpen nu hun vruchten af in de Achterhoek.
Alle gemeenten in Nederland participeren in één van de 39 RMC-regio’s (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie). Binnen iedere RMC-regio coördineert één contactgemeente de melding en registratie van voortijdige schoolverlaters door scholen. Voor de RMC Achterhoek, beter bekend als LerenWerkt, vervult Doetinchem deze functie.

LerenWerkt werkt voor de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Winterswijk, Berkelland, Doesburg, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Montferland. Deze gemeenten hebben het verzuim onder jongeren het afgelopen jaar flink weten terug te brengen. Het percentage voortijdig schoolverlaters is gedaald naar 1,2%.

Monitoring van leerlingen

De reductie van schoolverzuim in de Achterhoek is volgens Anja Padberg, teamleider RMC Achterhoek bij LerenWerkt, vooral te danken aan “de succesvolle samenwerking met onder meer het onderwijs en jeugdhulp in de regio en aan betere registratie en monitoring van leerlingen.”
Het monitoren van leerlingen doet de gemeente met Key2Jongerenmonitor, de Centric-applicatie voor het volgen van jongeren in het kader van de leerplicht, vervoer en RMC. Teamleider Bedrijfsvoering Wim Mol: “In combinatie met uitgebreide Cognos-rapportages biedt dat goed zicht op de verzuimstatus van leerlingen. Daarmee hebben we de mogelijkheid om waar nodig op tijd in te grijpen.”

Toeleiding naar werk

Schoolverzuim terugdringen is één, een baan vinden is een ander verhaal. Behalve aan minder uitval op scholen werkt de gemeente actief aan meer perspectief voor jongeren op de arbeidsmarkt.

Om de toeleiding naar betaald werk te bevorderen werkt de gemeente samen met onder andere de sociale dienst Laborijn, het UWV en werkgeversdienstverlening vanuit het Werkplein.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren