Blog

De overeenkomst tussen een paspoort en een cupcake

Onlangs zag ik op tv dat ze in Californië cupcakes uit de muur trekken zoals wij hier kroketten. Een stuk zoeter, en roze, maar het idee is hetzelfde. Je kiest een cupcake (met hazelnoottopping en veel sprinkles), rekent af met je betaalpas en het luikje gaat open. Hap! Reuzehandig als je midden in de nacht een aanvechting krijgt. Zijn er niet meer toepassingen te bedenken voor een automatiek?

We willen allemaal dat ons leven gemakkelijker wordt. We bestellen artikelen via internet en laten die door de vriendelijke postbezorger thuisbezorgen. Of we kiezen ervoor om de aanwinst na een uurtje af te halen in het dichtstbijzijnde afhaalpunt. Want het moet natuurlijk wel passen in het drukke schema van ons moderne mensen.

Als dat allemaal kan met boeken en broeken, waarom dan niet met paspoorten, rijbewijzen, parkeerkaarten en uittreksels, allemaal documenten waarvoor we nu nog tijdens kantooruren langs het gemeentehuis moeten? Zou het niet handig zijn als we die artikelen ook na sluitingstijd kunnen afhalen, wanneer het óns uitkomt?

Thuisbezorgen

Met het thuisbezorgen van reisdocumenten zijn we al een heel eind. Sommige gemeenten bieden deze dienst al aan. Handig! Nog handiger is het als de hele bijkomende administratie automatisch in het registratiesysteem van Burgerzaken wordt verwerkt. Niet toevallig starten wij daarvoor binnenkort een pilot met verschillende Centric-gemeenten en de transporteur. De burger heeft daar misschien geen boodschap aan, de burgerzakenambtenaar wel.

Uit de muur

Terug naar die cupcake. Het moge duidelijk zijn: een paspoort is geen cupcake. Voor reisdocumenten gelden natuurlijk heel andere beveiligingseisen. Als we veilig paspoorten willen uitgeven via een luikje in de muur, moet vaststaan dat dat gebeurt aan de juiste persoon. Het simpelweg scannen van een afhaalbewijs is daarvoor onvoldoende. De richtlijnen van de Paspoortuitvoeringsregeling Nederland (PUN) zijn wat dat betreft helder.

Toch is het mogelijk. Daarom werken wij samen met gemeenten en ORIBI aan een voorstel hoe we straks paspoorten en andere documenten uit de muur kunnen halen. Het moet nog worden afgestemd met het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar de techniek is er al. Wilt u dat met eigen ogen zien? Kom dan op 9 en 10 april naar onze stand op Overheid & ICT in de Jaarbeurs Utrecht.

Ideeën? Mail ze!

Ongetwijfeld zijn er meer ontwikkelingen die in het dagelijks leven vanzelf spreken, maar die we nu nog niet direct relateren aan gemeentelijke dienstverlening. Kom maar op met die ideeën; wij gaan er graag mee aan de slag.

Sandra Post houdt zich als strategisch productmanager Burgerzaken onder meer bezig met de ontwikkelingen rondom Operatie BRP.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren