Artikel

Gouda trekt bezoekers met populaire routeapp

Sinds de lancering vorig jaar zijn met de routeapp xplre Gouda al meer dan 12.000 wandelingen door de binnenstad van Gouda uitgestippeld. Ook andere steden kunnen zich met de app van hun beste kant laten zien.

De gemeente Gouda en Centric presenteerden de app xplre Gouda eind vorig jaar tijdens het evenement ‘Gouda bij Kaarslicht’. Met wandelroutes en achtergrondinformatie heeft de app afgelopen jaar al veel bezoekers op moderne wijze laten kennismaken met de historische binnenstad. Inmiddels zijn al meer 12.000 wandelingen uitgestippeld.

Nieuwe routes

Dit jaar zijn er diverse uitdagende routes aan de app toegevoegd. Zo kunnen gebruikers nu een bomenroute en een bierroute lopen. Ook kan er een bijzondere wandeling in het centrum van Gouda worden gemaakt langs vijftien locaties met in totaal 116 zogenaamde Stolpersteine. Dat zijn gedenktekens op de stoep, die herinneren aan joden, zigeuners en andere mensen die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn verdreven of vermoord.

Centrummanager Ronald van Rossum vindt de app een heel mooie toevoeging voor zijn stad. “Het is goed om te zien dat de app zo enthousiast gebruikt wordt. Op dit moment kijken we samen met Gouda, de samenwerkende ondernemers binnenstad en Centric hoe we de app behalve voor cultuur en historie ook op andere manieren kunnen inzetten, bijvoorbeeld een route langs specialiteitenwinkels. We laten graag alles zien wat we te bieden hebben in de mooiste stad van Nederland.”

Samen met de gemeente ontwikkeld

xplre Gouda is onderdeel van de samenwerking tussen de gemeente Gouda en Centric om meer bezoekers naar de stad te trekken. Het platform kan eenvoudig worden uitgebreid met nieuwe routes en informatie, bijvoorbeeld door verenigingen en andere organisaties.

De uitwisseling van informatie en locatiegegevens, afkomstig uit open data-bronnen, verloopt via het platform xplre. Studenten van de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Rotterdam hebben dat onder begeleiding van Centric en samen met de gemeente Gouda ontwikkeld.

Interessant voor uw gemeente?

Wilt u ook de ervaring van uw bezoekers verrijken met de routeapp? Neem voor meer informatie contact op met programmamanager Sander.de.Graaf@centric.eu.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren