Digitale toekomst eu
Nieuws

CEO’s Telecom willen dat BigTech meer gaat betalen voor gebruik netwerk

'Toekomstige investeringen staan ​​onder zware druk en regelgevende actie is nodig om deze veilig te stellen' | Beeld: Shutterstock

De grootste telecommunicatiebedrijven van het continent hebben in een brief aan de Commissie en leden van het Europees Parlement, de EU gevraagd om grote technologiebedrijven te dwingen een ‘eerlijke’ bijdrage te betalen voor het gebruik van hun netwerken.

Technologiebedrijven die het meest profiteren van het gebruik van de telecommunicatie-infrastructuur moeten hier ook meer voor betalen is het uitgangspunt. ‘Toekomstige investeringen staan ​​onder zware druk en regelgevende actie is nodig om deze veilig te stellen’, waarschuwen ze in de brief, waarbij ze benadrukken dat ‘een eerlijke en evenredige bijdrage van de grootste verkeersgeneratoren aan de kosten van netwerkinfrastructuur de basis moet vormen van een nieuwe aanpak’.”  CEO’s die de brief hebben ondertekend, zijn onder meer de hoofden van British Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Telecom Italia en .

Groei transport over netwerken

Volgens de ondertekenaars groeit het dataverkeer jaarlijks met gemiddeld 20 tot 30 procent – ​​vooral dankzij een aantal grote technologiebedrijven. Telecomgroepen verwachten dat deze groei zich zal voortzetten en merken op dat het onder de huidige omstandigheden onwaarschijnlijk is dat dit tot een vergelijkbaar rendement op investeringen zal leiden. Ondertussen betalen Big Tech-bedrijven vrijwel niets om data over onze netwerken te transporteren, stellen de CEO’s, terwijl sommige providers dat wel doen.

Het zogenaamde ‘fair share’-initiatief heeft eerder al steun gekregen van Brussel. Het Europees Parlement riep in juni op ‘tot het opzetten van een beleidskader waarin grote verkeersproducenten eerlijk bijdragen aan de adequate financiering van telecommunicatienetwerken, met inachtneming van netneutraliteit’.

Investeringen in 5G-netwerken

In hun brief stellen ze dat toezichthouders stappen moeten ondernemen om toekomstige investeringen veilig te stellen, waarbij telecomgroepen naar verwachting miljarden zullen uitgeven om de uitrol van 5G-netwerken en de upgrade van vaste netwerken naar glasvezel te ondersteunen. De Commissie denkt dat er mogelijk nog eens 200 miljard euro aan investeringen nodig kan zijn om de 5G-connectiviteitsdoelstellingen in alle woongebieden en volledige dekking te verwezenlijken.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren