Digitale toekomst eu
Nieuws

CircuLaw ontsluit EU wet- en regelgeving voor de circulaire transitie

CircuLaw biedt een bruikbaar overzicht van Europese wetten voor lokale en regionale overheden, met relevantie voor het stimuleren van de circulaire economie.

Grip krijgen op EU-regelgeving blijkt niet eenvoudig: er zijn veel regelingen, het is complex en de inhoud wijzigt voortdurend. Vandaag werd een nieuw, toegankelijk overzicht van relevante Europese wet-en regelgeving voor een circulaire economie op de website van CircuLaw gepresenteerd.

De komende tijd komt een veelheid aan nieuwe Europese wet- en regelgeving komt op ons af. Wetten uit onder andere de Green Deal. Een aantal van deze invloedrijke wetten speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. CircuLaw biedt een bruikbaar overzicht van Europese wetten voor lokale en regionale overheden, met relevantie voor het stimuleren van de circulaire economie.

Op het platform kunt u in één oogopslag zien of Europese wetten in onderhandeling zijn, aangenomen zijn of in een fase van implementatie zijn. Van de wetten  worden wordt aangegeven wat hun relevantie is voor regionale overheden en voor de circulaire economie.

Er zijn vijf Europese wetten gepubliceerd op het nieuwe onderdeel van CircuLaw:

 1. Single Use Plastics Richtlijn
  Single-Use Plastics Directive (SUP)
 2. Ecodesign voor duurzame producten
  Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR)
 3. Productcertificering
  Construction Products Regulation (CPR)
 4. Duurzaamheidsrapportage CSRD
  Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
 5. Richtlijn energie-efficiëntie
  Energy Efficiency Directive (EED)

Over CircuLaw

CircuLaw is een initiatief van de gemeente Amsterdam en Dark Matter Labs in samenwerking met Flux Partners en Metabolic. Circulaw helpt beleidsambtenaren en inkopers om meer en beter gebruik te maken van de mogelijkheden die het stelsel van wet- en regelgeving biedt. Hierdoor kunnen overheden meer normerend te werk gaan en de circulaire transitie versnellen. CircuLaw biedt juridische instrumenten aan. Deze handvatten beschrijven per thema hoe juridische regels toegepast kunnen worden om circulariteit te bevorderen. Ook organiseert CircuLaw regelmatig communities of practice waarin ambtenaren met de implementatie van instrumenten aan de slag gaan.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren