Digitale weerbaarheid
Nieuws

Commissie Digitale Zaken over AI en cybersecurity

Op 13 september vindt in de Vaste Kamercommissie Digitale Zaken een rondetafelgesprek plaats over AI. Op 14 september overlegt de commissie met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid over online veiligheid en cybersecurity. Op de agenda onder andere de integratie van Digital Trust Center, CSIRT-DSP en Nationaal Cybersecurity Center.

Lisa van Ginneken (D66), Hans de Vries (NCSC), Farid Azarkan (Denk) en Queeny Rajkowski (VVD), de Kamerleden brachten 9 september jl. een bezoek aan het NCSC. | Beeld: LinkedIn

Rondetafelgesprek Artificiële Intelligentie

Op 13 september van 17:00 – 19:00 uur organiseert de Vaste Kamer commissie voor Digitale Zaken een rondetafelgesprek over Artificiële Intelligentie (AI), waarbij het mensenrechtenperspectief centraal staat. Voorafgaand aan het gesprek stelden diverse kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties zgn. ‘postion papers’ op, waaronder het College voor de Rechten van de Mens, Rathenau Instituut, stichting Bits of Freedom en stichting Kafka Brigade. Een breed gezelschap van politici zal bij het rondetafelgesprek aanwezig zijn.
De agenda en de ‘position papers’ zijn hier te downloaden

Cybersecuritydebat

Op 14 september van 10:00 – 13:00 uur debatteert de commissie met de minister van Justitie en Veiligheid over Online veiligheid en cybersecurity. Ze bespreken het Cybersecuritybeeld Nederland 2022 dat de minister 4 juli jl. naar de Kamer stuurde. Het rapport biedt inzicht in de digitale dreiging, de belangen die daardoor kunnen worden aangetast, de weerbaarheid en tot slot de risico’s. Het risico op (maatschappelijke) ontwrichting blijkt in de afgelopen periode vergroot, onder andere door een scheefgroei tussen dreiging en weerbaarheid.

In dit kader wordt meteen de onlangs aangekondigde integratie van Digital Trust Center, CSIRTDSP en Nationaal Cybersecurity Center besproken.
De agenda en bijbehoren stukken zijn hier te downloaden

Kamerleden op bezoek bij NCSC

Ter voorbereiding van het debat ging een aantal Kamerleden afgelopen vrijdag op bezoek bij het NCSC. NCSC-directeur Hans de Vries sprak met Lisa van Ginneken (D66), Farid Azarkan (Denk) en Queeny Rajkowski (VVD) over het belang van snel handelen, goede tools, informatiedeling en het belang van nationale en internationale samenwerking. Lisa van Ginneken zegt op LinkedIn blij te zijn met de voorgenomen samenvoeging van cybersecurity organisaties, maar dat er op dit moment nog veel onduidelijk is. In het Cybersecuritydebat aanstaande woensdag gaat ze hierover vragen stellen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren