Blog

Contactadvertentie

Ik zoek contact. Om duidelijk te maken waar ik naar op zoek ben, kan ik beter eerst vertellen waar ik op afknap. Dat zijn organisaties en mensen die zich vastklampen aan wetten en regels.

Ik zoek contact. Om duidelijk te maken waar ik naar op zoek ben, kan ik je misschien beter eerst vertellen waar ik op afknap. Dat zijn organisaties en mensen die zich vastklampen aan wetten en regels. Toch zie ik dit maar al te vaak. Het ‘the computer says no’ effect.


Of het nou een zorgprofessional die zijn verplichte vragenlijstje netjes volgens de richtlijn afhandelt zonder op de vraag van de cliënt in te gaan of een baliemedewerker die een klant verder helpt door hem van het kastje naar de muur te sturen is. We kennen allemaal wel zo’n voorbeeld. Organisaties en mensen die gevangen zitten in een systeem dat ze zelf gecreëerd hebben. 

Sommige organisaties en mensen zitten zo vast in dit systeem dat het systeem een hoger doel op zich is geworden. Bij mij maak je dan weinig schijn van kans of ik moet wel heel erg veel om je geven. Andere organisaties en personen voelen dat het systeem niet helemaal lekker zit. Het systeem begint te schuren. Dat merken zowel de professional, die door toename aan regels minder professionele ruimte heeft, als de klant, die zich niet geholpen voelt door het systeem.

Met deze organisaties en personen ga ik graag op pad. De ‘waarom’-vraag is hen waarschijnlijk al lang niet meer gesteld. Waarom doen ze dingen die ze doet, wat drijft hen, wat is hun passie? Dan pas heb je het over dingen die er echt toe doen. Op dat niveau maak je contact en van daaruit kun je veranderen. Hoe kun je er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat de wetten en regels jou helpen, hoe kun je ze veranderen of eromheen werken om de klant echt te helpen?

Gewoon een beetje menselijk contact. Weg uit die systemen en regels. Dat is wat ik zoek. Vandaar deze contactadvertentie.

  • Charles Engelen | 4 april 2014, 08:41

    Leuke en herkenbare blog Ellen! Je bent nog mild met je ‘weinig schijn van kans’, wat overigens ook een geinige taaltwist is.
    Succes met je volgende blog!

  • Paulien Stuurop | 10 april 2014, 11:15

    Leuk illustratief filmpje Ellen, mooi onderwerp snijd je aan. Bij jou maak je hiermee ‘geen schijn van kans’, schrijf je. Maar wat als je nou afhankelijk bent van zo’n organisatie en (op dat moment) geen keuzemogelijkheid hebt? Maakt het nog erger. En wat mij ook intrigeert; hoe voelen medewerkers zich in zo’n systeem? In dit filmpje verschuilt medewerker zich er heerlijk achter. Gebeurt ook vaak genoeg dat het medewerkers frustreert en lam legt. Ook daarvoor is aandacht nodig. Kortom, boeiend materiaal!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren