Blog

Dag

Vandaag is het de Dag van de Persvrijheid. Als politiek bedrijven vooral het aanwakkeren van boosheid inhoudt, en nepnieuws daarbij onontbeerlijk is, dan vormt de onafhankelijke pers een directe bedreiging.

Eens zien, welke dag is het vandaag… de Dag van het Naakt-tuinieren? Nee, die is elke eerste zaterdag van mei. Logisch natuurlijk, door-de-weeks hebben we geen tijd om bloot door de tuin te hupsen. De Dag van de Brandweer dan? Nee, pas vrijdag zijn de spuitgasten aan de beurt. Dan is het trouwens ook Star Wars Dag, want er zijn zoveel dagen-van dat we er aan 365 helemaal niet genoeg hebben. Zo is 30 mei bijvoorbeeld zowel de Dag van de Otter als de Dag van het Bedplassen. Aardig was ook 27 april: toen was het zowel Koningsdag als de Dag van de Stilte (en Wereld Tapirdag, maar dat ter zijde).

Vandaag is het de Dag van de Persvrijheid. Gevaarlijk beroep, journalist. Deze week kwamen er nog negen om in Afghanistan. De persvrijheid daalt wereldwijd, ook in Europa. Als politiek bedrijven vooral het aanwakkeren van boosheid inhoudt, en nepnieuws daarbij onontbeerlijk is, dan vormt de onafhankelijke pers een directe bedreiging. In Slowakije en Malta zijn journalisten vermoord die onderzoek deden naar innige banden tussen politiek en maffia.

Maar niet alleen geweld en intimidatie bedreigen het functioneren van de onafhankelijke pers. De marketingbudgetten die het bedrijfsleven tot voor enkele jaren bij media in eigen land besteedde, verdwijnen nu voor een groot deel in de zakken van de aandeelhouders van Facebook en Google. Redacties, zeker die in de regio, moeten elk dubbeltje omdraaien.
Bedrijven en overheden lijken er niet echt mee te zitten. Het hoofd communicatie van een van onze universiteiten bijvoorbeeld verklaarde onlangs de ‘oude media’ passé. Zijn voorlichters zouden zelf het nieuws wel gaan brengen.

Overigens is het vandaag ook Jonge-Ambtenarendag. Maak er wat van!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren