Data en ai
Nieuws

Datacenters moeten vertrouwen winnen van overheden

Datacenters werken hard aan het behalen van duurzaamheidsdoelen. De sector hoopt op zoveel mogelijk zelfregulering als het gaat om energie-efficiëntie, waterverbruik en circulaire IT-apparatuur. Michael Winterson van European Data Centre Association (EUDCA) vertelde daarover tijdens State of the Dutch Data Centers 2021.

Datacentrum Eemshaven | Beeld: Shutterstock

Winterson vertelde onder meer over Europese plannen die moeten leiden tot een transitie in het energieverbruik van datacenters. Om de Europese doelen te bereiken moeten datacenters allemaal een tandje bijschakelen. De hoop is dat datacenters als sector zoveel mogelijk zelf kunnen reguleren tijdens deze overgang. “Wanneer we zelf niet tot actie overgaan, doet iemand anders het”, waarschuwde Winterson. Om zoveel mogelijk zelf de touwtjes in handen te houden, heeft de sector het ‘Climate Neutral Data Center Pact’ gesloten, met de bedoeling dat zoveel mogelijk datacenters zich erbij aansluiten.

De branche wil dus eigenhandig afgesproken energiedoelen halen en tot nu toe verloopt dat volgens Winterson goed. De gesprekken tussen de branche en de Europese Commissie verlopen volgens Winterson uitstekend, maar er moet wel een hanteerbaar systeem van de grond komen waarmee de energiedoelen behaald kunnen worden. “De EC (Europese Commissie, red.) is tot nu toe positief en ze zijn begrijpend, maar er zijn naast de EC nog vele ministeries met wie we als branche nog het gesprek aan moeten gaan. Een vraag voor de toekomst is: hoe winnen we genoeg vertrouwen van alle overheden?”

Innovaties voor energieverbruik

Op dit moment wordt er gewerkt aan het in beeld brengen van de gegevens van vele datacenters in Europa, waaronder de datacenters zijn aangesloten bij de DDA. De informatie moet zo goed mogelijk gestructureerd worden. Aankomende maand worden er door EUDCA nieuwe resultaten van het pact gepubliceerd. “We hebben een aantal doelen gedefinieerd zoals minder waterverbruik voor koelen en innovaties waarmee minder energie verbruikt wordt. We hopen hierop op steun en middelen vanuit de EC”, aldus Winterson.

Uit het jaarlijkse marktrapport van de DDA dat vandaag verscheen wordt beschreven dat de ecologische voetafdruk van het datacentersector in Nederland beperkt zijn is, maar op lokaal niveau nog steeds serieuze uitdagingen oplevert. “In de MRA is land schaars en groeit elektriciteitsverbruik vormt niet alleen een grote uitdaging challenge voor het elektriciteitsnet, maar ook voor realisatie RES-doelen in termen van lokale hernieuwbare energieproductie.”

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op AGConnect.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren