Nieuws

De schaarse successen van Digitale EU-agenda

De oude tv-frequenties gebruiken voor 5G mobiel internet, nieuwe privacyregels vanaf mei 2018 en afschaffing van roaming in juni 2017: dat zijn de drie gerealiseerde voornemens - op een totaal van 35 - voor één Europese digitale markt.

Andrus Ansip: “Het Europees Parlement en de lidstaten moeten deze voorstellen nu zo spoedig mogelijk goedkeuren, zodat de werkgelegenheid, het bedrijfsleven en de innovatie in heel Europa een impuls krijgen.”

Deze week kwam de Europese Commissie met een ‘mid-term’ rapportage over de beoogde Digital Single Market. Het gaat niet goed, vindt Eurocommissaris voor digitale zaken Andrus Ansip. In een overzichtje (pdf) staan de resultaten tot nu toe.

De voormalige premier van Estland moet een uniforme digitale markt vormgeven als een van de tien topprioriteiten van de EU. Ansip ziet zich voor een schier onmogelijke taak gesteld om er de komende jaren nog zo’n dertig maatregelen door te jassen. Daar komt bij dat vijftien lidstaten in een brief te kennen geven dat ze het ambitieniveau van Ansip een paar treden te hoog vinden.

Ansip liet weten: “Het Europees Parlement en de lidstaten moeten deze voorstellen nu zo spoedig mogelijk goedkeuren, zodat de werkgelegenheid, het bedrijfsleven en de innovatie in heel Europa een impuls krijgen.”

Hij presenteerde ook een nieuwe Eurobarometer-enquete, waarmee de Europese publieke opinie wordt gepeild. Hieruit blijkt dat twee derde van de Europeanen vindt dat het gebruik van de nieuwste digitale technologieën een positief effect heeft op de maatschappij, de economie en hun eigen leven. Ansip weet zich hierdoor gesteund, zegt hij. Kennelijk is echter een derde van de Europese bevolking niét overtuigd van het heil van verdere digitalisering.

Doel van Ansip is het scheppen van een uniforme Europese markt die kan opboksen tegen Silicon Valley en de opkomende Aziatische digitale concerns zoals Alibaba. Een groot aantal van de maatregelen in de drie geformuleerde categorieën ligt op het gebied van bestuur, zoals:

Betere toegang tot digitale goederen en diensten:
– Het auteursrecht vernieuwen
– Wetgeving voor consumentenbescherming harmoniseren;
– Satelliet- en kabelregels versoepelen voor grensoverschrijdende tv
– Grensoverschrijdende BTW-heffing vereenvoudigen

Digitale netwerken:
– Telecomregulering vereenvoudigen en harmoniseren;
– Gemeenschappelijke doelstellingen voor (gigabit) breedband;
– Een Europees plan voor steun aan staten voor aanbod van openbare wifi;
– Public-private partnerschip in digitale beveiliging;
– De toenemende macht van (Amerikaanse) online platforms ‘onderzoeken’ (indammen)

Economische groei door digitalisering
– Europese programma voor bestrijding van digitale achterstanden en tweedeling
– Vrije grensoverschrijdende stroom van data;

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren