Overheid in transitie
Nieuws

De stad Utrecht sluit zich aan bij de ‘Cities Coalition for Digital Rights’

Na Amsterdam heeft ook de stad Utrecht zich aangesloten bij de 'Cities Coalition for Digital Rights'. Deze coalitie bestaat uit ruim vijftig steden wereldwijd, die elkaar helpen bij het ontwikkelen van op digitale rechten gebaseerd beleid. Wethouder Linda Voortman, die onder meer over ICT gaat bij de gemeente Utrecht, heeft maandag 12 juli de overeenkomst getekend.

Wethouder Linda Voortman | Foto: Jeroen van der Meyde

De Cities Coalition for Digital Rights werd in november 2018 opgericht door Amsterdam, Barcelona en New York. Intussen is het aantal steden dat de digitale rechten in steden wil bevorderen en beschermen uitgegroeid tot meer dan vijftig.

De steden beloven zich te houden aan vijf principes.
1. Universele en gelijkwaardige toegang tot het internet in digitale geletterdheid garanderen
2. Privacy, databescherming en veiligheid bewaken
3. Ervoor zorgen dat data, content en algoritmes transparant, niet-discriminerend en verantwoordelijk te houden zijn
4. Participatieve democratie, diversiteit en inclusie aanmoedigen
5. Open en ethische normen hanteren voor digitale diensten

Naar eigen zeggen heeft de gemeente al diverse projecten lopen die de vijf principes van de coalitie ondersteunen. Zo worden nieuwe digitale projecten sinds 2020 onder de noemer ‘Uthiek’ onderworpen aan ethische assessments, publiceert de gemeente sinds 2020 informatie over algoritmes om zo transparant te zijn over het gebruik hiervan, en zijn er diverse programma’s om kinderen, ouderen en laaggeletterden digitale geletterdheid aan te leren.

De gemeente wil de komende jaren ook meer digitaal talent met bedrijven gaan verbinden, de digitale weerbaarheid vergroten voor zowel de stad als haar inwoners, en een transparantere gemeente opstellen via het plan Open Utrecht, aldus de Visie Digitale Stad die Utrecht heeft opgesteld.

Cities for Digital Rights

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren