Video

Digitale Zaken in een nieuw kabinet

Moet er een minister van Digitale Zaken komen? En hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe leden van de Tweede Kamer voldoende toegerust zijn om de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken tot een factor van betekenis te maken in de besluitvorming over de digitalisering van Nederland en de dienstverlening van de overheid? Over deze en andere vragen ging het tijdens het iBestuur Thuisdebat van donderdag 15 maart 2021.

We staan aan de vooravond van een nieuwe kabinetsperiode. De digitalisering van maatschappij en overheid is met de coronacrisis in een versnelling gekomen. Wat vraagt dat van de aanstaande Kamerleden? Moeten zij wel/geen kennis van ICT hebben om hun werk goed te kunnen doen? Ja, zeggen onze panelleden en ook de kijkers van het Thuisdebat, maar het blijkt nergens in de verkiezingsprogramma’s opgenomen. Burgers geven in de Technologie Kieswijzer aan dat ze dit juist heel belangrijk vinden: ‘Hoe kun je zonder kennis van technologie als politiek en overheid tot transparante en goed functionerende systemen komen? Ook Chris van Dam vindt dit, zeker met het oog op de instelling van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken van groot belang. En wat vinden ze van een eventuele minister van Digitale Zaken?

Deelnemers aan het debat

– Chris van Dam, lid van de Tweede Kamer voor het CDA
– Zsolt Szabo, Vice President bij Capgemini en voormalig ICT-woordvoerder in de Tweede Kamer voor de VVD
– Paul Korremans, bestuurder bij Privacy First en consultant op het gebied van gegevensbescherming
– Rudy van Belkom, ontwikkelaar van de Technologie Kieswijzer. Hij is Futures Researcher bij Netherlands Study Centre for Technology Trends (STT)

Het gesprek staat onder leiding van Larissa Zegveld, directeur WiGo4it en voorzitter Forum Standaardisatie

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren