Nieuws

Digitaliseringskosten banken lopen sterk op

Nederlandse banken hebben moeite met het onder controle krijgen van hun bedrijfskosten. Vooral de kosten van AML en digitalisering drukken een steeds zwaardere stempel op de omzet. Dit blijkt uit de bankensectordoorlichting van KPMG. De operationele kosten van ING, Rabobank, ABN AMRO en de Volksbank zijn opgelopen tot zo’n 70% van de totale inkomsten.

Beeld: Shutterstock

Ter vergelijking: in het financiële boekjaar van 2019 kwam de totale ‘cost-to-income ratio’ nog onder de 65% uit. Banken maken zich steeds meer zorgen om de oplopende kosten”, legt Lennart de Vries (Head of Banking Advisory bij KPMG) uit.

Oorzaken

De toename in de kosten heeft meerdere oorzaken, al staat de stijging van de digitaliseringskosten bovenaan. Alle vier de grootbanken zijn bezig met een digitaliseringsproces die betrekking heeft op de volledige organisatie van de dienstverlening aan klanten (bijvoorbeeld via apps of online platforms) tot het automatiseren van taken binnen de bedrijfsvoering.

De kosten die gepaard gaan met de strijd tegen witwassen stijgen relatief gezien echter het hardst. Van banken wordt anno 2022 verwacht dat ze hun poortwachtersrol zeer serieus nemen. De onderzoekers van KPMG hebben berekend dat 15% van het totale bankenpersoneel inmiddels actief is betrokken bij fraudebestrijding. Deze opschaling en de daarmee gepaarde investeringen in technologie kost de banken veel geld.

“Dankzij verdergaande digitalisering en hoge inzet op fraudebestrijding zijn de operationele kosten in verhouding tot de inkomsten van de vier grote banken in Nederland in 2021 met 4% gestegen tot meer dan 70% ten opzichte van het jaar daarvoor”, aldus De Vries.

Druk van wet- en regelgeving

Vooralsnog zijn de grootbanken goed in staat om de stijgende kosten te betalen. Afgelopen jaar boekten de vier banken samen een nettowinst van 9,9 miljard euro. Toch waarschuwen de KPMG-onderzoekers dat bestuurders serieus moeten kijken naar de ontwikkelingen. Vooral omdat de druk van wet- en regelgeving voorlopig blijft toenemen en omdat de wereld er bepaald niet rustiger op wordt.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren