Onlangs (iBestuur, 1 mei) kondigde de VNG aan dat zij haar leden tijdens de Algemene Ledenvergadering van 26 juni zal oproepen om toch vooral haast te maken met de adoptie van Common Ground. Gemeenten hebben het al erg druk met van alles en nog wat en och, het loopt zo’n vaart toch niet met dat Common Ground? Of misschien toch wel?
Vanuit het onderwijs wordt met gezonde afgunst gekeken naar de (gemeentelijke) overheid. Zij kennen weinig branche specifieke IT-standaarden, zijn sterk afhankelijk van softwareleveranciers en hebben komen afspraken over standaards maar mondjesmaat van de grond. In het onderwijs zijn verschillende architectuur principes wel uitgewerkt in bijvoorbeeld MORA of HORA, maar staan ze nog maar aan het begin van goed leveranciers management en opstellen van berichtenstandaarden, wat we bij de overheid inmiddels “normaal” vinden.
De wereld om ons heen is sterk in beweging en van de overheid wordt steeds grotere flexibiliteit verwacht op het gebied van regelgeving, de implementatie van nieuwe wetten, service aan burgers en bedrijven en natuurlijk veiligheid. De Common Ground gedachte is vooral ontstaan vanuit voortschrijdend inzicht. Een informatiekundige visie waarmee gemeenten de informatievoorziening eenvoudiger, flexibeler en slimmer inrichten. Nieuwe protocollen en architectuurprincipes, gebaseerd op moderne technologie en open protocollen waar data zo veel mogelijk bij de bron wordt opgehaald.
De implementatie van Common Ground zal tijd vergen. In sommige gevallen gaat het om de aanpassing van één of meerdere API’s en in andere gevallen zullen er procedures aangepast moeten worden. Bepaalde gegevens worden immers niet langer lokaal opgeslagen. Uit eigen ervaring zien we echter dat de acceptatie van Common Ground bij de early adopters nog een ander effect heeft. Zij zien dat de meerwaarde van “ophalen bij de bron” ook voor lokale applicaties geldt.
Al snel zien we bij gemeenten die met procesoptimalisatie en Common Ground bezig zijn de behoefte aan meer integraties ontstaan. Er wordt steeds minder gewerkt met allerlei data-extracten, dubbele opslag van gegevens wordt voorkomen en er is veel verwarring over wie nou precies de eigenaar is van bepaalde gegevens. De IT-architectuur wordt minder afhankelijk van allerlei technische- en applicatiestandaarden en langzamerhand zien we dat nieuwe processen sneller geïmplementeerd kunnen worden simpelweg omdat de benodigde gegevens snel (dankzij integraties) beschikbaar zijn.
Het is eigenlijk net als met alle andere klussen, je vindt geen tijd om eraan te beginnen, maar als je eenmaal bezig bent verdien je zo veel tijd terug dat je je afvraagt waarom je niet eerder begonnen bent…. Gewoon doen dus. Er zijn genoeg goede voorbeelden en ervaren specialisten die je op weg willen helpen.
Blogger: Marcel den Hartog – Trend & Innovations Expert EnableU.