Praktijk

Equalit in kopgroep GGI-Netwerk

Her en der in het land worden bijeenkomsten gehouden om het GGI-Netwerk te introduceren, een besloten netwerk dat de uitwisseling van gegevens tussen overheden gemakkelijker maakt. Als het gaat om het GGI-Netwerk, zit het ICT-samenwerkingsverband Equalit absoluut in de kopgroep.

Beeld: Pixabay / suloka

Ooit (in 2005) begon het als een samenwerking tussen de Brabantse gemeenten Oosterhout en Oisterwijk. Het doel was om de ICT-kosten te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Inmiddels is het ICT-samenwerkingsverband uitgegroeid tot een club van twaalf deelnemers (naast Oosterhout en Oisterwijk zijn dat de gemeenten Hilvarenbeek, Loon op Zand, Woensdrecht, Zundert, Goirle, de ABG-gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen), de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant en het sociale werkbedrijf MidZuid). Andere kerncijfers: ruim 2600 ambtenaren werken via een oplossing van Equalit en het achterland beslaat meer dan 275.000 burgers.

Zaken waar Equalit zich onder meer mee bezighoudt zijn procesondersteuning, dienstverlening, hosting en informatieveiligheid. Stuk voor stuk zaken die vereisen dat de achterkant goed en veilig is ingericht. Niet in de laatste plaats omdat er per dag veel persoonsgegevens ‘over de lijn’ gaan. Arnold van der Linden, ICT-architect bij Equalit, is dan ook verheugd dat zijn organisatie in de kopgroep zit met betrekking tot de aansluiting op het GGI-Netwerk. Het netwerk zorgt voor veilige dataconnecties met andere overheden, waardoor samenwerken tussen overheden beter, veiliger en gemakkelijker wordt. “Bij het versturen van persoonsgegevens vinden wij het belangrijk dat dat over een veilig en gesloten netwerk gebeurt, in plaats van over een open netwerk. Zoals internet.”

Het is een bewuste stap van Equalit geweest om in de kopgroep plaats te nemen van het GGI-Netwerk. “Het heeft voor ons een aantal voordelen. De netwerkinfrastructuur die wij nu gebruiken, zijn eindig en sterven op termijn uit. Dat betekent dat we op een gegeven moment toch een keus hadden moeten maken voor een alternatief. Door in te stappen bij het GGI-Netwerk maken we die stap nu al. Bovendien kunnen we op deze manier mooi onze bevindingen en kennis inbrengen.” Sinds een aantal weken is Equalit operationeel op het GGI-Netwerk, maar dat gaat enkel om de technische aansluiting. “Actieve data worden nog niet uitgewisseld”, aldus Van der Linden. “We moeten eerst een functionele test opzetten en als die ook positief bevonden wordt, dan volgt de volgende stap: het bepalen welke datastromen we wanneer overzetten naar het GGI-Netwerk. Daar gaan zeker een aantal maanden overheen. Het is best complex en je wilt het ook gecontroleerd doen.”

Dienstverleningsvisie

Dat Equalit de weg gevonden heeft naar het GGI-Netwerk is ook om een andere reden ‘logisch’. Het past in hun dienstverleningsvisie. “Wij willen graag gemeenten ontzorgen in de ICT-dienstverlening. Onze indruk is dat gemeenten steeds vaker de samenwerking opzoeken, ook al omdat het voor individuele gemeenten lastiger wordt om het te kunnen behappen. Wij bieden gemeenten de kans om niet meer met randzaken bezig te hoeven zijn, maar zich geheel te focussen op het leveren van de eigen dienstverlening richting burgers en bedrijven en op slimme uitvoering. Het GGI-Netwerk helpt daarin mee, bijvoorbeeld vanuit een beveiligingsperspectief. Wij kunnen tegen gemeenten zeggen: door gebruik te maken van een gesloten netwerk is het voor jullie gemakkelijker en veiliger om gegevens met andere overheden uit te wisselen en zijn data niet of minder gevoelig voor cyberaanvallen.”

Van der Linden verwacht dat ook burgers gevoelig zijn voor het veiligheidsmotief. “Ook zij horen en lezen natuurlijk over hackers en inbraken in digitale systemen. Ook bij overheden. Voor burgers is het goed te weten dat hun gemeente gegevens verstuurt over een systeem dat veiliger is dan bijvoorbeeld het internet.”

Een van de gevolgen van het zitten in een kopgroep is dat een systeem vaak nog niet af is. In de meeste gevallen betekent het dat de ‘vroege vogels’ nog wel eens aankomen met wensen. In het geval van Equalit is dat niet anders. Arnold van der Linden zou bijvoorbeeld graag zien dat het dataverkeer dat over het gesloten netwerk gaat, ook gecontroleerd wordt. “Dit om te zien of er geen kwetsbaarheden of onbedoelde data over het netwerk gaan. Wat mij betreft is dat wel een puntje van aandacht. Ik weet dat andere gemeenten die controlerende taak ook belangrijk vinden”, aldus Van der Linden, die wil benadrukken erg blij te zijn met het GGI-Netwerk en de kansen die het biedt.

Congrestival

Arnold van der Linden is ook aanwezig tijdens het Congrestival van VNG Realisatie, dat op woensdag 13 maart in Utrecht wordt gehouden. Tijdens het Congrestival staan actuele maatschappelijke thema’s, gemeentelijke uitvoeringsvraagstukken en daarbij behorende randvoorwaardelijke onderwerpen centraal. Vraagstukken met betrekking tot randvoorwaarden en collectiviteit worden op een gelijknamig plein in diverse sessies, discussies en workshops uitgediept, waarbij gemeenten praktische handvatten krijgen om aan de slag te gaan.

Meer informatie en aanmelden

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren