Digitale toekomst eu
Nieuws

Europa gaat EU-visumaanvraagplatform oprichten

Burgers hoeven zich in de toekomst niet meer persoonlijk te melden op een consulaat. | Beeld: Shutterstock

De Europese Raad  heeft nieuwe regels aangenomen voor het online aanvragen van een visum voor wie naar het Schengengebied wil reizen. Hiervoor wordt een EU-visumaanvraagplatform opgericht. 

Momenteel is het aanvragen van een Schengen­visum een langdurig proces met een hoop papieren rompslomp. Aanvragers moeten naar een consulaat reizen om hun aanvraag in te dienen en vervolgens om hun visum af te halen. Dit is voor zowel reizigers als consulaten een belastende procedure. De procedures om een Schengenvisum aan te vragen verschillen ook van lidstaat tot lidstaat en slechts enkele lidstaten hebben hun procedures gedeeltelijk gedigitaliseerd. Fysieke visumstickers zijn ook vatbaarder voor vervalsing, fraude en diefstal, iets wat met digitale visa aanzienlijk zal verbeteren.

Digitalisering visumprocedure

In de toekomst kunnen Schengenvisa via het nieuwe EU-visumaanvraagplatform worden ingediend. Dan is het voor burgers niet meer noodzakelijk om zich persoonlijk te melden op een consulaat. Op het platform kunnen visum­aanvragers alle relevante gegevens invoeren, elektronische kopieën van hun reisdocumenten en bewijsstukken uploaden en hun visumleges betalen. Ze worden er ook op de hoogte gebracht van de beslissingen over hun aanvraag. Alleen zogenoemde ‘eerste aanvragers’, personen van wie de biometrische gegevens niet langer geldig zijn en personen met een nieuw reisdocument moeten zich nog melden op het consulaat.

In april 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend om de Schengenvisum­procedure te digitaliseren. Eind maart 2023 werden de ambassadeurs van de EU-lidstaten het eens over het onderhandelings­mandaat van de Raad voor het voorstel. Afgelopen juni 14 bereikte het Europees Parlement en de Raad een akkoord over een EU-verordening.

De bouw kan van start

De nieuwe regels worden van kracht wanneer de technische werkzaamheden aan het visumplatform en het digitale visum zijn afgerond.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren