Digitale weerbaarheid
Nieuws

Europarlement wil misbruik spyware aanpakken

Polen, Hongarije, Spanje, Griekenland en Cyprus maakten gebruik van spyware om ook burgers in de gaten te houden. | Beeld: Shutterstock

Het Europees Parlement heeft 15 juni een resolutie aangenomen waarmee ze misbruik van spyware wil aanpakken. Er moeten strengere regels en handhaving op spyware komen. Ook moet er onderzoek gedaan worden naar de programma’s, zoals Pegasus,  zodat er meer duidelijkheid over komt. De Europarlementariërs willen dat spyware alleen nog in uitzonderlijke gevallen door rechtshandhavingsinstanties gebruikt wordt tegen verdachten.

Polen, Hongarije, Spanje, Griekenland en Cyprus maakten gebruik van spyware om ook burgers in de gaten te houden. De aangenomen resolutie neemt aparte maatregelen tegen deze landen, zodat herhaling van de spyware-schandalen niet meer kan voor komen.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft uitspraken gedaan tegen Polen en Hongarije inzake spyware. Het Europarlement dringt bij hen aan op uitvoering ervan. Ook mogen ze alleen nog spyware gebruiken nadat een onafhankelijke rechter daar toestemming voor geeft. Tevens moeten ze onderzoek laten doen naar het misbruik. Verder moeten ze garanderen dat burgers naar de rechter kunnen stappen en andere juridische middelen kunnen krijgen om zichzelf te beschermen indien nodig.

Griekenland heeft de ‘institutionele en juridische waarborgen’ afgebouwd waardoor spyware ruim baan kreeg. Athene moet die van het Parlement weer optuigen en versterken. Ook moet de regering onder meer de onafhankelijkheid van de Griekse autoriteit voor privacy en communicatieveiligheid respecteren. In Cyprus moet de regering alle uitvoeringen van spyware intrekken die in strijd zijn met de EU en in Spanje moet de overheid een grondig, onafhankelijk en zinvol onderzoek naar haar gebruik van spyware laten doen.

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) spreekt van ‘een democratiecrisis’ door spyware. Lang is de EU afwezig geweest, zegt ze, maar eindelijk wordt er ingegrepen. “Ik zou de Europese Commissie willen vragen om echt zoveel mogelijk op te volgen.” Ze wil voor de zomer zien hoe het aangenomen pakket opgepakt gaat worden.

Lees ook de columns van Sophie in t Veld:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren