Digitale toekomst eu
Nieuws

Europese Commissie wil weten wat platforms doen tegen desinformatie

Smartphone met icons van sociale media
De gevraagde informatie moet uiterlijk op 5 april bij de Commissie aangeleverd worden. | Beeld: Shutterstock

De Europese Commissie wil weten hoe grote platforms, waaronder Bing, X, Google Search, TikTok en Instagram, omgaan met de risico’s die generatieve AI met zich meebrengen, zoals vervalste afbeeldingen en desinformatie. 

De Commissie heeft de betreffende bedrijven in het kader van de Digital Services Act een informatieverzoek gestuurd. De platforms moeten aangeven wat ze doen om bijvoorbeeld de verspreiding van deepfakes te voorkomen. Ook vraagt de Commissie om ‘informatie en interne documenten over de risicobeoordelingen, en risicobeperkende maatregelen die over de impact van generatieve AI op onder andere verkiezingsprocessen gaan’. Het gaat dan over het maken en verspreiden van door AI-gegenereerde inhoud, voegt de Commissie er aan toe.

Europese verkiezingen

Met het oog op de aankomende Europese parlementsverkiezingen krijgen de bedrijven er niet erg veel tijd voor. De gevraagde informatie moet uiterlijk op 5 april bij aangeleverd worden. Verder is na de Paasdagen een reeks stresstests gepland. Die moeten aantonen hoe goed de platforms zijn voorbereid op stromen desinformatie.

Ook zorgen in Nederland

De Kamerleden  Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Koekoek (Volt) vroegen de bewindslieden van EZK en BZK in februari in hoeverre het uitstel de Uitvoeringswet in Nederland nadelig was voor het bestrijden van desinformatie rond de aankomende verkiezingen.

In antwoord op hun vragen schrijven minister Adriaansens (EZK) en staatssecretaris Van Huffelen (Digitale Zaken) dat dit uitstel geen consequenties heeft als het gaat om de aanpak van desinformatie. Dit is een zaak van de Europese Commissie. Het valt namelijk  onder de DSA-regels gericht op het identificeren en beperken van systeemrisico’s door zogenaamde ‘zeer grote online platforms’ en ‘zeer grote online zoekmachines’, waaronder op dit moment 22 bedrijven vallen. ‘Op grond van artikel 56, tweede lid, van de DSA houdt de Europese Commissie exclusief toezicht op de naleving van deze regels.’

‘Waar het gaat om maatregelen voor het tegengaan van desinformatie en de toegang tot betrouwbare informatie zullen bij de Europese verkiezingen dezelfde maatregelen worden genomen als bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen november.’ De bewindslieden verwijzen hierbij naar de brief van minister de Jonge van november 2023.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren