Digitale toekomst eu
Nieuws

Nederland loopt achter met invoering Digital Services Act

Digital services act
Beeld: Shutterstock/iBestuur

De Digital Service Act (DSA) die op 16 november 2022 in werking trad gaf de Nederlandse overheid 15 maanden de tijd om de wet in eigen land te implementeren. Echter het voorstel Uitvoeringswet digitaledienstenverordening wordt naar verwachting pas eind deze maand naar de Tweede Kamer gestuurd. Eerder werd al bekend dat de Nederlandse overheid ook de NIS2-implementatiedeadline niet haalt.

Een uitvoeringstermijn van 15 maanden is ook erg kort, schrijven demissionair minister Adriaansens (EZK) en demissionair staatssecretaris Van Huffelen (Digitale Zaken) in antwoord op Kamervragen van Kathmann (GroenLinks-PvdA) en Koekoek (Volt). De Nederlandse regering  had bij de onderhandelingen ook al gepleit voor een langere uitvoeringstermijn van ten minste 18, maar liever 24 maanden.

DSA volledig van toepassing

Ondanks dat de Nederlandse uitvoeringswet nog niet gereed is, is de DSA sinds 17 februari al wel volledig van toepassing, schrijven de bewindslieden. Het is dus niet zo is dat online diensten op dit moment niet gereguleerd zijn.

Maar, omdat de Uitvoeringswet nog niet tot wet verheven is kunnen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Autoriteit persoonsgegevens (AP),  de beoogd toezichthouders, nog niet handhavend optreden tegen overtredingen van de DSA, schrijven de bewindslieden. Om die reden heeft de minister van EZK, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Uitvoeringswet, een ministerieel aanwijzingsbesluit genomen waarin de ACM is aangewezen als bevoegde autoriteit en digitaledienstencoördinator. Op grond van dit besluit kan de ACM dus al een aantal handelingen ter uitvoering van de DSA verrichten. Zodra de Uitvoeringswet is aangenomen kunnen de ACM en de Autoriteit persoonsgegevens (AP), zo nodig met terugwerkende kracht, optreden tegen aanbieders van tussenhandeldiensten die in Nederland gevestigd zijn.

Ook andere Europese landen lopen achter

Nederland is niet het enige Europese land dat meer tijd nodig heeft voor de implementatie van de DSA. Dat blijkt uit de website van de Europese Commissie met daarop een overzicht van de aangewezen digitaledienstencoördinatoren. Een aantal landen heeft, net als Nederland, (voorlopig) een
digitaledienstencoördinator aangewezen, vooruitlopend op de invoering van de uitvoeringswetgeving. België, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slowakije, hebben überhaupt nog geen digitaledienstencoördinator aangewezen.

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren