Digitale weerbaarheid
Nieuws

Geheime adressen jarenlang in te zien bij Kadaster

Kadaster heeft na bijna vier jaar maatregelen genomen tegen een datalek. Geheime adressen van burgers waren lange tijd zichtbaar in het portaal MijnOverheid, waar burgers informatie kunnen opvragen over bijvoorbeeld woningen.

Geheim adres

Demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er in periode van augustus 2020 tot en met 12 april 2024 sprake was van een datalek. Door informatie op te vragen bij Kadaster was het mogelijk om informatie van eigenaren van een woning of perceel te krijgen, terwijl deze bij de gemeente aangeven hun adres geheim te willen houden.

Het is mogelijk om informatie in de Basisregistratie Personen af te sluiten, waardoor informatie niet meer via Kadaster verspreid kan worden. In zo’n geval kan alleen de overheid of een notaris de gegevens inzien, zo schrijft De Jonge. Bij het Kadaster bleek het ondanks zo’n afsluiting tóch mogelijk om gegevens op te vragen.

Bij het Kadaster bleek het ondanks zo'n afsluiting tóch mogelijk om gegevens op te vragen.

Via MijnOverheid

Dat kan bijvoorbeeld in het geval wanneer twee mensen samen eigenaar zijn van een woning. Wanneer een eigenaar via MijnOverheid de registratie van een woning bekijkt, ziet hij ook alle informatie van de mede-eigenaar. Er zijn echter bijzondere situaties waarbij mede-eigenaren of andere rechthebbenden hun adres voor elkaar geheimhouden. In totaal bleek er sprake van bijna vierduizend mensen met een woonadres dat door een ‘mederechthebbende’ werd ingezien.

De door het datalek getroffen personen worden deze week per brief op de hoogte gebracht. Sinds 12 april 2024 is het niet meer mogelijk om eigendomsinformatie inzichtelijk te krijgen via MijnOverheid.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren