Nieuws

Gemeentelijke IT-inkoopvoorwaarden vastgesteld

Afgelopen donderdag zijn de Gemeentelijke Inkoopvoorwaarden bij IT (GIBIT) door het VNG-bestuur vastgesteld. Gemeenten hebben daarmee hun eigen voorwaarden gekregen, die volgens de VNG beter aansluiten op hun specifieke eisen en wensen.

Uit een verkenning door KING bleek vorig jaar dat er behoefte was aan bijvoorbeeld meer flexibiliteit in licenties, mede vanwege de toenemende samenwerking tussen gemeenten en het uitbesteden van taken. Ook rond standaardisatie, clouddiensten en beveiliging zouden de huidige ARBIT (de IT-inkoopvoorwaarden van het Rijk) aanvulling behoeven. Nadat de Digitale Agenda 2020 werd omarmd, met het gemeentelijk ICT-opdrachtgeverschap als speerpunt, werden gemeenschappelijke inkoopvoorwaarden nog belangrijker geacht.

KING heeft bij het opstellen van de GIBIT juristen, inkopers en informatiemanagers vanuit gemeenten betrokken, evenals de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD), de VNG Adviescommissie Archieven en een vertegenwoordiging van leveranciers binnen de klankbordgroep. Een conceptversie van de GIBIT is met hen besproken en op punten aangepast. Maar niet iedereen was enthousiast. Brancheorganisatie Nederland ICT zag in de voorwaarden ‘een achteruitgang voor het bedrijfsleven’. De voorwaarden zouden niet alleen eenzijdig zijn in de risicoverdeling, maar op diverse punten veel te specifiek om nog ‘algemene voorwaarden’ te kunnen heten.

De GIBIT zijn hier te vinden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren