Data en ai
Nieuws

Gemeenten gaan data delen over armoede en schulden

Lege portemonnaie
Door data de delen krijgen gemeenten een beter beeld van hun eigen situatie en deze ook vergelijken met andere gemeenten. | Beeld: Shutterstock

CBS, Divosa, NVVK financiële hulpverleners en VNG zijn een traject gestart om systematisch data te verzamelen en te delen over armoede en schulden. In januari 2025 wordt de eerste aanlevering van data bij het CBS verwacht, in het najaar van 2025 volgt de implementatie van de API voor schuldhulpverlening. Het project Data Delen van Armoede en Schulden (DDAS) maakt deel uit van de ‘Basisdienstverlening Schuldhulpverlening’, het plan dat moet leiden tot een meer toegankelijk, maar ook meer uniform hulpaanbod. 

Afgelopen maart zetten minister Carola Schouten voor Armoedebestrijding, de VNG, de NVVK en Divosa hun handtekening onder het plan om de dienstverlening op het gebied van armoede en schuldhulpverlening meer gelijk te trekken. Deze bestuurlijke afspraken zijn onderdeel van de ambitie van het vorige kabinet om in 2030 het aantal mensen met schulden gehalveerd te hebben. Het kabinet zegde toe hier  jaarlijks 40 miljoen beschikbaar te stellen. Of de afspraken ook gematerialiseerd worden wordt duidelijk met de begroting van het nieuwe kabinet, dat de specifieke portefeuille Armoedebeleid al heeft laten vervallen.

Betere kwaliteit van informatie

Met betere informatie kan beter beleid ontwikkeld worden, is de gedachte. Het project DDAS moet ertoe leiden dat regelmatig en zo automatisch mogelijk gegevens verzameld worden over de resultaten van hulp bij armoede en schulden. Zo kunnen gemeenten hun eigen situatie ook vergelijken met andere gemeenten en het landelijk beeld van de schuldhulpverlening, bijvoorbeeld als het gaat om het aantal hulpvragers, het aantal en type trajecten, de hoogte van schuldbedragen, de doorlooptijden cijfers over uitval. Het CBS verrijkt de gegevens met achtergrondkenmerken waardoor een goed beeld ontstaat van de doelgroepen.

Waarschuwing: Niet meedoen kan tot een witte vlek leiden; 'Dat leidt mogelijk tot vragen van je wethouder en van de gemeenteraad'.

In het project zijn ze gestart met gegevens over onder andere financiële hulp, zoals het aantal mensen dat hulp zoekt, het soort hulptrajecten, de hoogte van de schulden en hoe lang de trajecten duren. Deze gegevens willen ze bij alle gemeenten in Nederland ophalen. In de komende jaren worden ook gegevens over vroegsignalen en armoedecijfers toegevoegd.

De planning voor de komende maanden ziet er als volgt uit (bron: Divosa).

Planning introductie DDAS

‘Verplichte’ deelname

Gemeenten die lid zijn van de NVVK zijn verplicht deel te nemen aan dit project, omdat het aanleveren van jaarcijfers een verplichting is die voortvloeit uit het lidmaatschap. Daarmee is het grootste deel van de gemeenten gedekt. Volgens Divosa zijn bijna alle gemeenten lid van de NVVK of bieden hun schuldhulp aan via een NVVK-lid.

Gemeenten die geen connectie hebben met de NVVK worden nadrukkelijk gevraagd zich aan te sluiten. Wie meedoet krijgt een gedetailleerd zicht op de situatie in de eigen gemeente, tot op wijkniveau. Niet meedoen kan tot een witte vlek leiden; ‘Dat leidt mogelijk tot vragen van je wethouder en van de gemeenteraad’,  waarschuwt de vereniging van leidinggevenden in het sociaal domein.

Privacy is geborgd

De data worden verzameld door het CBS. De mag deze uitsluitend gebruiken voor statistische en wetenschappelijke doeleinden, waardoor de privacy van de gegevens is verzekerd. Dit is conform de CBS-wet en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Het CBS verzamelt de data via een beveiligd uploadkanaal en versleutelt ze onmiddellijk na ontvangst. Met het (versleutelde) Burgerservicenummer (BSN) verbindt het CBS de ontvangen data met de persoonskenmerken die het bureau beschikbaar heeft. Hierdoor zijn de gegevens niet naar individuen te traceren.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren