Overheid in transitie
Nieuws

Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister

Het Nederlandse algoritmeregister bevat inmiddels meer dan 500 algoritmes, zo blijkt uit een inventarisatie van Tweakers. In anderhalf jaar tijd zijn er ongeveer 400 algoritmes van de overheid toegevoegd, waarbij gemeenten vooroplopen op het Rijk.

Eind 2025 moet het register volledig gevuld zijn, en de overheid maakt de laatste maanden vaart. Toen het register in december 2022 werd opgericht, begon het met 109 algoritmes. Volgens Tweakers komen de meeste registraties van Nederlandse gemeenten, die samen 365 algoritmes hebben aangemeld. Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn daarbij koplopers.

Rijk blijft achter

Opvallend is dat de rijksoverheid tot nu toe slechts 13 algoritmes aan het register heeft toegevoegd. Dit is opmerkelijk, aangezien de aanleiding voor het algoritmeregister mede voortkomt uit de nasleep van de toeslagenaffaire, waarin discriminerende risico-algoritmes van de Belastingdienst een centrale rol speelden. De Belastingdienst heeft inmiddels zes algoritmes geregistreerd.

Grote inspanning

Het ministerie van Justitie blijft voorlopig achter. Eind 2023 meldde de toenmalige minister in een brief dat verwacht wordt dat het register eind 2025 volledig up-to-date zal zijn. Tegen die tijd moeten alle zogeheten ‘hoogrisico-algoritmes’ zijn geregistreerd. Dit vergt echter een aanzienlijke inspanning, aangezien tientallen organisaties betrokken zijn bij de registratie van een groot aantal algoritmes. Bovendien krijgt het ministerie geen extra budget om dit proces te ondersteunen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren