Overheid in transitie
Congres

Hoe GovTech kan helpen om overheidsdienstverlening te versterken en te testen

Mark Vermeer is directeur Digitale Overheid bij BZK | Beeld: Robert Tjalondo

Hoe kan GovTech helpen om overheidsdienstverlening te versterken en te testen? Dat is het onderwerp van een College Tour met Mark Vermeer, directeur Digitale Overheid bij BZK, tijdens GovTech Day 2024. 

College?

De Directie Digitale Overheid is één van drie digitale directies binnen BZK, naast CIO Rijk en Digitale Samenleving. De ‘studenten’ in de zaal bestaan in dit geval grotendeels uit (oud-)collega’s van Vermeer. Toch levert de College Tour-opzet wel een goede dynamiek op: Vermeer geeft een klassiek college over de kansen die de Directie Digitale Overheid al pakt met betrekking tot govtech en krijgt daarna de nodige kritische én bewonderende vragen uit de zaal.

Wat gebeurt er al?

GovTech staat voor het verbeteren van de dienstverlening in samenwerking met startups en IT-dienstverleners in combinatie met opkomende technologieën, stelt Vermeer. Het stimuleren van innovatie in overheidsdigitalisering doet zijn directie door middel van het Startup in Residence Intergov-programma (SiR) en het Innovatiebudget Digitale Overheid.  Voor SiR kunnen marktpartijen zich inschrijven, terwijl het innovatiebudget zich primair richt op overheidsorganisaties, die hiervoor vaak samenwerken met kleinere marktpartijen.

Startup in Residence Intergov

  1. De overheid organiseert een challenge waarin een maatschappelijk of organisatorisch vraagstuk centraal staat en vraagt aan startups: heeft u misschien een innovatieve oplossing?
  2. De startup met het beste idee werkt vijf maanden in co-creatie en iteratief aan de oplossing.
  3. Bij succes wordt de samenwerking eenvoudig verlengd en de oplossing opgeschaald.

Codi, de virtuele beleidsassistent, is een aansprekend resultaat van het programma.

Innovatiebudget

Het Innovatiebudget Digitale Overheid biedt middelen (in 2024 is er een totaalbudget van 4 miljoen euro) voor innovatieve digitale dienstverlening van overheden. Samenwerking staat centraal en het creëren van een community is een belangrijke doelstelling. Een succesvol voorbeeld heet Nederland inclusief bereikbaar met Binnenstad Bereikbaar Applicatie (BBA).

De timing van het college is beroerd, want de deadline van beide programma’s is net geweest. Startups en overheidsorganisaties met belangstelling om mee te doen, zullen dus geduld moeten hebben.

Sommige innovators gedijen niet per se in de reguliere setting van een organisatie, daar moet je je als manager je nek voor uitsteken.

Experimenteerhoek

Iemand in het publiek van de Universiteit Twente (ha, zit er toch een academisch tintje aan het college) wil weten hoe waardengedreven digitaliseren, uit het beleid van demissionair staatssecretaris Van Huffelen, wordt meegenomen in het SiR-programma. Vermeer antwoordt dat er weliswaar veel beleidscapaciteit op het onderwerp waardengedreven digitaliseren zit, maar dat het programma geldt als een experimenteerhoek, waar wat meer mogelijk is dan bijvoorbeeld in aanbestedingen. ‘Maar meestal zijn er meerdere inschrijvingen op een challenge en dan laten we het wel meewegen.’

Innovatie opschalen

Een vraag van een oud-collega uit Rotterdam, waar Vermeer onder meer CIO en directeur Innovatie was, luidt hoe je innovatie opschaalt, want dat is vaak het lastigste (‘Dat de digital twin van Rotterdam nu draait is te danken aan jou’). Vermeers antwoord luidt dat sommige innovators mensen zijn die in de reguliere setting niet per se gedijen, en dat je als manager je nek moet uitsteken voor zulke mensen.

govtechday

Op 6 juni 2024 vond voor de tweede maal GovTechDay plaats, hét GovTech-event waarin overheden samenkomen met marktpartijen, startups, wetenschap en kennisinstellingen om te leren van elkaar, te netwerken. Gastheer was dit jaar de provincie Zuid-Holland.

Donderdag 12 juni 2025
GovTechDay 2025

U kunt zich al aanmelden via de website

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren