Overheid in transitie
Nieuws

iBestuur Magazine #49 met o.a. René Steenvoorden (UWV) en Jos de Groot (EZK)

René Steenvoorden | Beeld: De Beeldredaktie/Lex Draijer

Rond 19 januari 2024 valt het nieuwste iBestuur Magazine weer op de (digitale) mat. Maak kennis met de nieuwe bestuurder bij UWV die een stevige achtergrond in de IT heeft. En we interviewden directeur Digitale Economie Jos de Groot van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over de Nederlandse digitale economie.

Hij is nieuw bij de overheid, maar door de wol geverfd als het om digitalisering gaat. René Steenvoorden is de eerste bestuurder van UWV met een stevige IT-achtergrond. Zelf vindt hij de overstap naar de overheid geen grote vertelt hij in het coverinterview van iBestuur Magazine: “Ik houd van grote, complexe organisaties. UWV bevindt zich zeker in die categorie.”
Dat het complex is bleek eens te meer toen Steenvoordens voorganger afgelopen zomer aan de Tweede Kamer moest uitleggen hoe ingewikkeld de werkstromen zijn bij de uitvoeringsorganisatie en hoe lastig veranderingen zijn door te voeren. Het is een uitdaging waar Steenvoorden wel zin in heeft. “Ik was blij verrast over de uitvoeringstoetsen die inzicht geven in de gevolgen van wet- en regelgeving. Oké, dacht ik. Daar kan de commerciële wereld nog wel wat van leren.”

Scheidend CIO-Rijk

Portret Lourens Visser

Iemand die zijn post juist verlaat – maar wellicht niet weggaat uit de publieke sector – is Lourens Visser. Vier jaar lang was hij de CIO-Rijk. Wat Visser gemeen heeft met Steenvoorden is z’n achtergrond in het bedrijfsleven. In de vier jaar dat hij CIO-Rijk was, heeft de directie CIO Rijk een flinke groei in volwassenheid doorgemaakt. Het kernproces is op orde en de organisatie is gegroeid van 50 naar 100 fte.

Maar Visser heeft nog wel wat wensen over de bevoegdheden van de functie. Hij juicht het bijvoorbeeld toe dat de lopende herziening van het CIO-stelsel aangegrepen wordt om naar het huidige relatief beperkte mandaat van de CIO Rijk te kijken.

Veel aandacht voor AI

In de editie 49 van iBestuur Magazine veel aandacht voor AI; onvermijdelijk nu de ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie zo hard gaan. Over de kansen en bedreigingen voor de arbeidsmarkt, over waarom een ethische discussie rond AI een must is, en we hebben een Podiumverhaal met de prikkelende titel ‘Kunstmatige intelligentie kan niet zonder goede theologie’.

Dat de snelle opmars van AI impact heeft op onze digitale economie, daar is ook Jos de Groot, directeur Digitale Economie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, zich van bewust. “ChatGPT en andere nieuwkomers impliceren een systeemverandering waar we ons nu op moeten richten,” vertelt hij in een interview over de Nederlandse digitale economie.

Over de grens

Uiteraard gaan we ook weer de grens over. Met een artikel over een nieuwe stap in de digitale transformatie van de Europese Unie: de Interoperable Europe Act die voor een betere verbinding van IT-systemen van overheden over de hele EU zorgt. En met een reportage vanaf de Smart City World Expo 2023 van afgelopen november: hoe ziet het nieuwe stedelijke tijdperk eruit?

Informatiehuishouding

In een speciaal katern zwaaien we regeringscommissaris Informatiehuishouding Arre Zuurmond uit. Zijn ‘opbrengst’ (naast adviezen over een nieuwe Algemene Informatiewet en de oprichting van een Informatieacademie): zeven scherpe position papers. Niet met conclusies, maar met richtingaanwijzers om de informatiehuishouding van de overheid op orde te brengen. Dat daar binnen en buiten de overheid hard aan gewerkt wordt kunt u lezen in de artikelen over het Actieplan Open Overheid en de maatschappelijke coalitie Over Informatie Gesproken.

iBestuur Magazine #49

De volledige artikelen en nog veel meer leest u in het komende iBestuur magazine.
Het ligt rond 19 januari op uw (digitale) mat!

Nog geen (gratis) abonnement? Klik HIER

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren