Overheid in transitie
Nieuws

ICTU presenteert Technologiescan 2023

Te veel wordt verwacht design-systemen die herbruikbare tools bevatten die voldoen aan bepaalde technische, visuele en gebruikersinterfacestandaarden. | Beeld: Shutterstock

Wat zijn de belangrijkste innovaties binnen de overheids-it? Stichting ICTU heeft alle digitale trends die maatschappelijke vraagstukken kunnen oplossen, op een rijtje gezet. De scan sluit aan op de Trendradar van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) die onlangs werd gepubliceerd.

Voor de technologiescan 2023 legt ICTU 33 technologieën en methodieken in overheids-IT naast de thema’s van de  Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. De scan omschrijft per technologie en methodiek het volwassenheidsniveau, binnen de context van de publieke sector.

De ID-wallet bijvoorbeeld, heeft volwassenheidsniveau 4 (‘de helling van verlichting’ van Gartners Hype Cycle). Volgens de technologiescan biedt deze technologie meer regie bij de data-eigenaar en maakt het mogelijk dat mensen zich online formeel kunnen identificeren, bijvoorbeeld bij de gemeente. Daarmee hoort de ID-wallet bij het thema ‘iedereen heeft regie op het digitale leven’ uit de werkagenda.

Overspannen verwachtingen

Overspannen zijn volgens ICTU de verwachtingen voor ‘customer journey analytics’ en het centraal betrekken van burgers bij het ontwerp van diensten en oplossingen voor maatschappelijke problemen. Ook digitale ethiek, verantwoorde ai en blockchain voor data security behoren tot die categorie. Te veel wordt ook verwacht van centrale plekken waar data en informatie over gegevens zijn uit te wisselen. Hetzelfde geldt voor design-systemen die herbruikbare tools bevatten die voldoen aan bepaalde technische, visuele en gebruikersinterfacestandaarden.

De scan sluit aan op de Trendradar van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) die onlangs werd gepubliceerd.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren