Blog

iD-roof

De campagne is in zoverre geslaagd dat ik mij nu heel erg bewust ben van de gevaren van identiteitsdiefstal. Sterker nog; ik voel mij door diezelfde overheid blootgesteld aan iD-roof.

De elektronische identiteitskaart komt er aan. Ruim 13 procent van de Nederlanders zou de afgelopen jaren het slachtoffer zijn geweest van een vorm van identiteitsfraude. De invoering van een eID-systeem past helemaal in het streven om alle communicatie tussen burgers (en bedrijven) en overheid vanaf 2017 digitaal mogelijk te maken.

Een chipkaart die bovendien persoonlijk aan de overheidsbalie moet worden afgehaald, heeft een hoger veiligheidsniveau voor online identitificatie dan DigiD.
Identiteitsdiefstal staat op de radar, dat wordt ook duidelijk uit de BZK-bewustwordingscampagne ‘Laat u niet zomaar kopiëren’. Een beetje iD-kaper kan met uw NAW-gegevens en BSN een hoop ellende veroorzaken. Minister Plasterk zelf treedt daarom op in een promo-filmpje waarin hij met ferme strepen van een zwarte stift het BSN onleesbaar maakt op een kopietje van zijn paspoort dat hij in een hotel moet afgeven. De campagne is in zoverre geslaagd dat ik mij nu heel erg bewust ben van de gevaren van identiteitsdiefstal.

Sterker nog; ik voel mij door diezelfde overheid blootgesteld aan iD-roof. Als ondernemer ben ik namelijk verplicht om op alle facturen en zakelijke correspondentie mijn bedrijfsgegevens te vermelden. Naast mijn NAW-gegevens en bankrekeningnummer moet ik ook mijn BTW-nummer op het briefpapier vermelden. En laat de Belastingdienst nu voor het vaststellen van het BTW-nummer het BSN gebruiken, met als achtervoegsel B01 (of B02 bij een tweede bedrijf op naam et cetera). Een eerdere staatssecretaris van minfin meldde hierover in de Kamer dat de Belastingdienst het BTW/BSN-nummersysteem niet zou veranderen, omdat dat maar tot extra administratieve lasten voor de ondernemer zou leiden. In het kader van de ‘Laat u niet zomaar kopiëren’-campagne verklaar ik bij deze dat die eenmalige administratieve lasten mij liever zijn, dan de diefstal van mijn identiteit.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren