Overheid in transitie
Congres

“Immersive technologie kan een krachtig instrument zijn voor beleidsmakers”

Eva Heijblom en Alexandra van Huffelen in Texas
DG Eva Heijblom en staatssecretaris Alexandra van Huffelen waren beide aanwezig op het South by Southwest (SXSW) festival. | Beeld: Thomas van Oortmerssen

Zes uur voordat haar vliegtuig weer huiswaarts keert, spreken we Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, over haar ervaringen en inzichten tijdens haar eerste South by Southwest (SXSW) festival. Heijblom hoopte veel mensen uit de creatieve sector te spreken, te worden verrast en waardevolle inzichten op te halen voor beleid.

SXSW – dat dit jaar van 8-16 maart plaatsvond – is een jaarlijks terugkerend festival in Austin, Texas. Het richt zich op nieuwe technologie, film, muziek, educatie en cultuur. Het festival trekt elk jaar tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het evenement biedt een one of a kind platform voor innovatieve ideeën en creatieve uitwisseling tussen professionals uit verschillende sectoren. Simpel gezegd biedt ‘South By’ een blik in de (nabije) toekomst.

“In zijn algemeenheid vond ik het geweldig!”vertelt Heijblom. “Ik heb zoveel gezien en ervaren. Het aanbod hier is ontzettend divers en soms zelfs overweldigend. Toch ben ik erin geslaagd om een goede keuze te maken uit het grote aantal lezingen. En ik heb fantastische mensen ontmoet die me enorm hebben geïnspireerd en bijgespijkerd op verschillende onderwerpen. Die kennis en inspiratie ga ik delen met de collega’s.”

Ongekende mogelijkheden immersive technologie

Ze vertelt over haar ontmoetingen met ‘creatieven’, die innovatieve technologieën  gebruiken, zoals AI en immersive technologie. Immersive technologie is een verzamelnaam voor technologieën waarmee alle zintuigen worden aangesproken. Voorbeelden zijn andere andere virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR).

Heijblom: “Immersive technologie is een unieke ervaring waarbij de grens tussen de fysieke en digitale wereld vervaagt door het dragen van VR-brillen. Je stapt letterlijk in een andere wereld. Deze techniek opent de deur naar ongekende mogelijkheden voor beleidsvorming en stimuleert maatschappelijke inclusie. Immersive technologie kan een krachtig instrument zijn voor beleidsmakers om meer inzicht te krijgen in ervaringen en perspectieven van anderen. Denk aan het zelf beleven van een psychische aandoening of een beperking of het ervaren van sociale uitdagingen.”

Van onschatbare waarde voor beleid en innovatie

‘Deze nieuwe technologieën kunnen ook het verschil gaan maken in de bouw en helpen bij de energietransitie. Ik zie daar potentieel revolutionaire toepassingen. Door deze studiereis naar SXSW realiseer ik me hoever we wereldwijd al zijn met de ontwikkeling en implementatie van baanbrekende technologieën en hoe snel de wereld om ons heen verandert. Dat inzicht verraste me en heeft mijn perspectief verbreed.”

Het is enorm belangrijk dat we nationaal en internationaal samenwerken, ervaringen uitwisselen en kennis delen.
Eva Heijblom, directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij BZK

“Ik denk dat dit soort evenementen van onschatbare waarde is voor het vormgeven van toekomstig beleid en innovatie. Ook om een beeld te krijgen van de verschillen tussen Europa en de Verenigde Staten, met name op het gebied van wetgeving en cultuur rondom digitalisering en vrijheid van meningsuiting.’

Halen en brengen

“Wederom werd voor mij bevestigd hoe belangrijk het is dat we nationaal en internationaal samenwerken, ervaringen uitwisselen en kennis delen,” zegt Heijblom. We moeten niet alleen kijken wat we kunnen halen uit bijvoorbeeld dit bezoek aan SXSW, maar ook wat we kunnen bijdragen aan de wereldwijde discussie en vooruitgang op het gebied van innovatie en digitalisering. Ik heb in ieder geval heel veel zin om mijn opgedane kennis te delen en in te zetten voor een inclusieve en innovatieve toekomst van Nederland.’

Toekomst

“Deze reis heeft voor mij wederom benadrukt dat digitalisering één van de grootste maatschappelijke vraagstukken voor nu en onze toekomst is. Bij alle snelle ontwikkelingen die we zien, is het voor mij belangrijk dat we blijven uitgaan van onze gezamenlijke Nederlandse basiswaarden. Of het nu gaat om verdienvermogen, veiligheid of innovatie; de digitale transitie moet worden gestuurd door goed digitaal bestuur en in overeenstemming met onze Grondwet, rechtsstaat en normen en waarden. Ik hoop dan ook dat we de ervaring die we in de afgelopen periode bij BZK hebben opgedaan met een coördinerend bewindspersoon kunnen doortrekken in een volgend kabinet.”

 

Eva Heijblom

Video: In de voetsporen van Eva Heijblom

Volg de  DGDOO tijdens haar bezoek aan SXSW in Austin.

In dit filmpje kijkt Eva Heijblom terug op haar bezoek en wat ze heeft opgehaald en zie je haar deelnemen aan sessies en in gesprek met creatieve ondernemers.

BEKIJK HIER de video

Danny Frietman: onbevangen innovatie tot je nemen

New Dutch Wave is een internationale beweging om het beste van het beste op het gebied van  Nederlandse creativiteit en ondernemerschap met elkaar te verbinden. De beweging is gelanceerd in 2017 op South by Southwest. Danny Frietman is co-founder van New Dutch Wave.
Danny Frietman (helemaal links op de foto): “In mijn rol van co-founder bouw ik onder meer aan duurzame samenwerkingsverbanden tussen publieke en private organisaties, de creatieve sector en techbedrijven.”

“Dat doe ik ook bij GovTechNL en de Green Innovation HUB. SXSW is bij uitstek een plek waar de internationale bezoeker onbevangen innovatie tot zich neemt, nieuwe mensen ontmoet en de sociale en maatschappelijke uitdagingen en de impact van digitalisering en tech bespreekt.”

Foto: Ben Houdijk

Rathenau Instituut: maak de verandering mogelijk!

Het Rathenau Instituut presenteerde tijdens SXSW haar onderzoek naar immersieve technologieen. De opkomst van deze technologieen zal gepaard gaan met de grootschalige verzameling van fysieke en gedragsgegevens door bedrijven, en de grote impact die dat kan hebben op privacy, zelfbeschikking, democratie en veiligheid. De vergaande digitalisering, waar immersieve technologieën onderdeel van zijn, brengt ook meer generieke risico’s met zich mee die afbreuk doen aan inclusiviteit, participatie en non-discriminatie en mogelijk aan duurzaamheid. Stimuleringsmaatregelen waarmee ingezet wordt op kansen voor het Nederlandse en Europese bedrijfsleven op de XR-markt zijn er ook. De politiek zal een keuze moeten maken over een aantal fundamentele kwesties: waar kunnen immersieve technologieën publieke waarden helpen bestendigen en verwezenlijken (bijvoorbeeld bij therapeutische toepassingen die aantoonbaar gezondheidswinst opleveren)?, en waar zouden deze technologieën helemaal niet toegepast moeten worden, omdat ze publieke waarden te zeer aantasten (bijvoorbeeld: grootschalige adoptie van dataverzamelende XR-apparaten in scholen)?

Het kabinet komt binnenkort met een kabinetsreactie op dit rapport van Rathenau.

LEES hier het Rathenau rapport

LUISTER HIER de presentatie terug

Fiera del Suono: een unieke beleving van Nederlandse makelij

Tijdens SXSW waren er een groot aantal Nederlandse presentaties; Fiera del Suono was er een van.

Met een koptelefoon op betrad je een wereld waar kermisattracties, kunst en technologie samensmolten in een unieke geluidsbeleving. Met ruimtelijke audio en opblaasbare sculpturen kwam de kermis tot leven. Een waarzegster begeleidde je op een tijdreis langs kunst, uitvindingen en entertainment. Een unieke ervaring, die door zowel de staatssecretaris als de DG bezocht en beleefd werden.

Foto: Rene van Engelenburg

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren