Overheid in transitie
Congres

“Fascinerend hoe de wereld verandert door AI en baanbrekende technologieën”

Groepsfoto tijdens SXSW in Texas met staatssecretaris Alexandra van Huffelen
"Overheid, bedrijfsleven en wetenschap moeten samenwerken om de snel voortschrijdende digitalisering van de samenleving in goede banen te leiden."| Beeld: Ben Houdijk

Zes dagen lang dompelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen zich onder in het South by Southwest (SXSW) festival in Austin, op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en technieken. Wat kun je daarmee als overheid? Hoe kunnen we nieuwe technologieën inzetten ten gunste van de samenleving? Welke kansen en risico’s brengt dat met zich mee. En wat is de invloed van die ontwikkelingen op onze wet- en regelgeving? Zo maar een paar vragen waar ze antwoord op wilde. Heeft ze die antwoorden gevonden?   

SXSW – dat dit jaar van 8-16 maart plaatsvond – is een jaarlijks terugkerend festival in Austin, Texas. Het richt zich op nieuwe technologie, film, muziek, educatie en cultuur. Het festival trekt elk jaar tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. Het evenement biedt een one of a kind platform voor innovatieve ideeën en creatieve uitwisseling tussen professionals uit verschillende sectoren. Simpel gezegd biedt ‘South By’ een blik in de (nabije) toekomst.

Alexandra van Huffelen: “Het was een zeer inspirerende ervaring. Ik heb een overvloed aan nieuwe ontwikkelingen gezien, vooral op het gebied van technologie en ethiek. Het is fascinerend om te ervaren hoe snel de wereld om ons heen verandert door AI en immersive technologieën. Het meest opvallende vond ik de vooruitgang op het gebied van generatieve AI. Vooral het tempo waarin bedrijven hiermee wereldwijd aan de slag gaan, is opmerkelijk. Ik was onder de indruk van de mogelijkheden die generatieve AI biedt voor bijvoorbeeld het maken van teksten, afbeeldingen en video’s. Maar natuurlijk kleven er ook risico’s aan de snelle opmars van generatieve AI.”

Nut voor de samenleving en ethische aspecten

“Als staatssecretaris zijn voor mij publieke waarden en ethiek heel belangrijk. Dus goed kijken naar wat is het nut van deze nieuwe technologie voor de samenleving en als we er met z’n allen beter van worden, hoe kun je die technologie dan zo inzetten dat privacy, transparantie en gelijke kansen gewaarborgd zijn én blijven. Regulering en beleid zijn daarvoor essentieel. We hebben daar tijdens SXSW een interessante en prikkelende paneldiscussie over gehouden met de naam: ‘What The World Needs Is Ethical AI’.”

Wat is echt en wat is nep?

“Desinformatie is een groeiend probleem. Hoe maak je onderscheid tussen echt en nepnieuws nu de technieken om nepnieuws te maken en te verspreiden met de dag beter worden? Desinformatie kan enorm schadelijk zijn voor de samenleving. Denk aan de invloed van desinformatie tijdens verkiezingen. Het herkennen en zoveel mogelijk aan banden leggen van de verspreiding van desinformatie is een complexe uitdaging waarvoor internationale samenwerking en regelgeving onmisbaar zijn.”

Juist omdat de ontwikkelingen zo snel gaan is het van groot belang dat we betrokken blijven en leren hoe we nieuwe technologieën op een verantwoorde manier kunnen omarmen en implementeren. Daar hebben we elkaar bij nodig.
Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Digitale Zaken

Samenwerken is essentieel

“Juist omdat de ontwikkelingen zo snel gaan is het van groot belang dat we betrokken blijven en leren hoe we nieuwe technologieën op een verantwoorde manier kunnen omarmen en implementeren. Daar hebben we elkaar bij nodig. Overheid, bedrijfsleven, wetenschap. We moeten binnen en over landsgrenzen heen nauw samenwerken om de snel voortschrijdende digitalisering van de samenleving in goede banen te leiden. Een event als SXSW helpt daarbij.”

Video: In de voetsporen van Alexandra van Huffelen

Volg de staatssecretaris tijdens haar bezoek aan SXSW in Austin

In dit filmpje kijkt ze terug op haar bezoek en wat ze heeft opgehaald en zie je haar deelnemen aan sessies en panels.

BEKIJK HIER de video

Paneldiscussie: ‘What The World Needs Is Ethical AI’

Alexandra van Huffelen organiseerde tijdens SXSW een eigen paneldiscussie over aandacht voor de ethische aspecten van AI. Deelnemers aan het panel waren experts:

  • Reggie Townsend, Vice President van SAS Data Ethics Practice
  • Brigitte Tousignant, hoofd communicatie van Hugging Face
  • Jeroen van den Hoven l(gespreksleider)

Verstandige keuzes maken

De experts benadrukten tijdens het panelgesprek dat er dringend behoefte is aan ethische overwegingen bij de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) en de digitale samenleving. Het is noodzakelijk dat we nu verstandige keuzes maken voor de toekomst, met voldoende aandacht voor onderwerpen, zoals databeheer, veiligheid en de impact op huidige en toekomstige generaties.

Foto: Ben Houdijk

Ethisch denken steeds belangrijker

Snel evoluerende technieken, zoals grote taalmodellen, onderstrepen dat ethisch denken steeds belangrijker wordt. De panelleden benadrukten dat technologie niet neutraal is maar de ongelijkheden reflecteert in onze samenleving. Bedrijven zoals SAS en Hugging Face worden in dat opzicht geprezen voor hun inspanningen op het gebied van verantwoorde innovaties, gericht op het aanpakken van maatschappelijke problemen.

Zowel bedrijfsleven als overheid pakken hun verantwoording

Initiatieven zoals die van Hugging Face tonen aan op welke manier bedrijven hun ethische verantwoordelijkheid nemen bij de opmars van AI.  Zij focussen op minimale impact, erkenning van makers en transparantie. Overheden zoals Nederland pakken hun verantwoordelijkheid door het oprichten van een algoritme-register en een AI-autoriteit, en door het omarmen van de Europese AI Act.

Het panel concludeert dat een verantwoorde benadering, transparantie en regelgeving essentieel zijn om het vertrouwen van het publiek te herstellen. Ze roepen overheden en bedrijven op om samen te werken aan een ethische benadering van technologische vooruitgang.

LUISTER HIER de sessie terug.

Hugging Face richt zich op de ontwikkeling van natuurlijke taalmodellen (NLP) en AI. Ze zijn met name bekend geworden met hun open source ‘Transformers’ bibliotheek die wordt gebruikt voor het trainen van NLP-modellen zoals GPT, en om hun ethische en open aanpak.

De Data Ethics Practice van SAS staat bekent om een ‘ethical by design”-benadering tijdens de productontwikkeling en marktstrategie. Lees hier meer informatie daarover.

Het belang van Immersieve Experience (IX)

Immersieve Experience (IX) was, naast AI het grootste thema tijdens deze SXSW

Bij immersive beleef je de experience, ben je er zelf onderdeel van. Met een bril op waan je je in de betreffende wereld. Er was een aantal Nederlandse installaties aanwezig die Alexandra van Huffelen bezocht en ook beleefd heeft. Bijvoorbeeld the imaginary friend; waarbij je je met een VR bril begeeft in een wereld van een 8-jarig jongetje. Je verbindt je met hem en vecht samen met monsters, je helpt hem zelfs het verlies van zijn moeder te verwerken. En opeens heb je vleugels en ga je vliegen…

Foto: Haye Hazenberg

LEES HIER verder.

OCW: missieleider SXSW

Barbera Wolfensberger, Directeur-Generaal Cultuur en Media bij ministerie van OCW was met het Topteam Creatieve Industrie en New Dutch Wave organisator van deze missie.

IN DIT INTERVIEW kijkt ze samen met staatssecretaris van Huffelen terug op SXSW.

“De missie naar SXSW biedt aankomende en gevestigde creatieve professionals niet alleen de kans om hun werk te laten zien, maar ook om relevante investeerders of programmeurs te ontmoeten. SXSW is een ontmoetingsplek voor creatieve professionals, ondernemers, kennisinstellingen en overheden om inspiratie op te doen, kennis te vergaren en om te leren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Immersive Experiences. De missie van 2024 was een groot succes met meer dan 90 deelnemers!”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren