Digitale weerbaarheid
Nieuws

In coalitieakkoorden weinig aandacht voor cybersecurity

De woorden ‘cybersecurity’ en ‘informatieveiligheid’ komen nauwelijks in de nieuwe coalitieakkoorden van gemeenten. Dat melden onderzoekers van organisatieadviesbureau Berenschot, die 269 coalitieakkoorden onderzochten. De scores geven de indruk dat digitalisering en de schaduwzijden ervan onderbelicht blijven.

Het woord ‘digitaal’ komt in 114 coalitieakkoorden voor en ‘digitalisering’ in 88. | Beeld: Shutterstock

Digitalisering blijft een lastig thema voor gemeenten. De cyberburgemeesters spoorden dit voorjaar gemeenten aan in de coalitieakkoorden aandacht te besteden aan cybercrime. Het kwantitatief onderzoek van Berenschot, waarbij de coalitieakkoorden van 269 gemeenten werden onderzocht lijkt aan te geven dat hier geen of weinig gehoor aan is gegeven.


Bron: Berenschot


Investeren in bewustzijn

De gemeenten die ‘cybersecurity’ of ‘informatieveiligheid’ vaker dan één keer noemen zijn Nissewaard, Lisse, Berkelland en Dinkelland. ‘Onze inwoners moeten erop kunnen rekenen dat hun gegevens veilig zijn bij ons’, schrijft Nissewaard, dat maar liefst een hele paragraaf aan het onderwerp wijdt. ‘Daarom zorgen wij ervoor dat onze informatiehuishouding ook qua beveiliging en informatieveiligheid op peil is… Dus investeren we in ict-vaardigheden en -bewustzijn van onze ambtenaren.’

‘We zetten in op informatieveiligheid, een randvoorwaarde voor een betrouwbare overheid’, schrijft Dinkelland, dat ‘informatieveiligheid’ twee keer noemt – de tweede keer is in de financiële paragraaf.

Leeuwarden, IJsselstein en Zutphen zijn drie van de zes stedelijke gemeenten die de woorden opnamen in hun akkoorden (de andere zijn matig-stedelijk tot niet-stedelijk). Leeuwarden wil met preventie de cybersecurity verbeteren. IJsselstein wil ‘voldoen aan het basisnormenkader van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid voor informatieveiligheid’. Soms is het een toevalstreffer: in het coalitieakkoord van Zutphen komt ‘informatieveiligheid’ alleen voor als onderdeel van de portefeuille van een wethouder.

Het woord ‘digitaal’ komt in 114 coalitieakkoorden voor en ‘digitalisering’ in 88. Berenschot meldt dat het woord ‘digitalisering’ in sommige akkoorden aanzienlijk vaker voorkomt, namelijk die van Maashorst, Geldrop Mierlo, Zoetermeer, Vlissingen, Apeldoorn en Moerdijk.

‘Crisis’

Met het onderzoek heeft Berenschot ook in kaart gebracht in hoeverre de actuele crises in Nederland terug te vinden zijn. In ruim 100 gemeenten komt het woord crisis niet voor in het akkoord, in 151 akkoorden wel en dan vooral in combinatie met corona (83). Ook wordt het woord crisis gekoppeld aan klimaat (24), wonen (14), energie (13) en stikstof (8).

Bron: BinnenlandsBestuur.nl

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren