Personalia

Ineke van Gent voorzitter Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding

De ministerraad heeft Ineke van Gent benoemd tot voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding. Samen met Amma Asante (voorzitter Landelijke Cliƫntenraad) en Martin Berendse (directeur-bestuurder Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam) gaan zij het adviescollege vormen.

Ineke van Gent is burgemeester van Schiermonnikoog en voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks. | Beeld: Wikipedia

Dit adviescollege, dat op grond van de Wet open overheid is ingesteld, zal de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd adviseren over de openbaarmaking van overheidsinformatie en de meerjarenplannen voor verbetering van de informatiehuishouding. Ook krijgt het adviescollege een bemiddelingstaak voor journalisten en wetenschappers.

Kerntaak Adviesvollege

Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is een onafhankelijk adviescollege van maximaal vijf leden, dat de regering en het parlement gevraagd en ongevraagd zal adviseren over de openbaarmaking van overheidsinformatie, zowel door organen van de centrale overheid als door provincies, gemeenten en waterschappen. De overige twee leden worden in de tweede helft van dit jaar benoemd.

Het college zal de minister van BZK en de staatssecretaris voor Cultuur en Media (verantwoordelijk voor de Archiefwet) daarnaast adviseren over de uitvoering van de meerjarenplannen voor verbetering van de informatiehuishouding bij overheidsorganisaties. Ook gaat het adviescollege bemiddelen naar aanleiding van ingediende klachten van journalisten en wetenschappers over de wijze waarop een overheidsorganisatie hun Woo-verzoeken behandelt. Het streven is om vanaf september 2022 bemiddelingszaken aan te kunnen nemen. Ook de eerste adviezen zullen na de zomer verschijnen.

  • kornelis zeedijk | 11 februari 2023, 11:56

    Ik heb de muziek gevonden dat de jongerenkerk uit helpman{groningen} zong omstreeks 1967 op het zomerkamp. Er was een andere tekst opgemaakt// ,helpman ligt nu leeg en verlaten daar want de bron van groninger jeugd is[uitgevaren?] Het origineel wordt vertolkd door aida garrifullina en gaat over de moskouwse nachten[gnutov soloviev] Een bestandje van 3.2Mb is zo per mail verstuurd, alstUblieft. kornelis uit de tuinstraat[bij de poort]

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren