Data en ai
Nieuws

Innovatief en integraal dashboard voor centrum Oss

Het centrum van Oss en het dashboard | Beeld: Argaleo

De gemeente Oss neemt een een integraal dashboard in gebruik dat inzicht geeft in de huidige situatie in de binnenstad én daarnaast ook laat zien wat de impact is van uitgezette acties en ingrepen.

Als centrummanager heb je graag goed overzicht op bezoekersaantallen, leegstand, bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad . “Het centrum van Oss onderscheidt zich van andere Brabantse binnensteden door grote aanwezigheid van zelfstandig ondernemers. Van de ruim 300 ondernemingen in het Osse centrum, zijn 225 zelfstandig ondernemers,” aldus Jack van Lieshout, Centrummanager van de gemeente Oss.

Oss werkt aan een toekomstbestendige binnenstad die aantrekkelijk is en blijft voor bezoekers. Dan is het van belang zicht te hebben op de gevolgen van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het veranderd koopgedrag van consumenten voor de lokale ondernemer in de binnenstad? En hoe kunnen zij deze ondernemers daarin zo goed mogelijk adviseren? “Omdat de data die nodig is voor deze inzichten vaak vanuit verschillende bronnen komt, was het behoorlijk uitdagend hier goede analyses op te kunnen doen.” Er was dus behoefte aan een integraal dashboard wat alle data heel overzichtelijk bij elkaar brengt.

Digital twin

“Het dashboard van de zogeheten ‘Digital Twin’ brengt veel, waaronder voor ons ook nieuwe, data bij elkaar,” vertelt Jack van Lieshout. “Het heeft ervoor gezorgd dat we efficiënter kunnen werken en het geeft ons een gebruiksvriendelijk en uitgebreid inzicht wat ons helpt de juiste beslissingen te nemen.” Beeld: Argaleo

Grip op de data

Het dashboard geeft centrummanagers grip op de uiteenlopende data. Van leegstand tot bezoekersaantallen, alles komt samen. Met de kennis die zij hieruit halen, kunnen zij nieuwe en bestaande ondernemers in de binnenstad beter adviseren over relevante onderwerpen. De maandelijkse overzichtelijke rapportages die zij nu kunnen delen met de ondernemers, zorgen voor heldere communicatie. Het dashboard werd ontwikkeld in samenwerking van Argaleo.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren