Blog

Innoveren is realiseren

Samen organiseren betekent niet alleen samen nadenken over wat er nodig is, maar ook gezamenlijk een strategie bedenken hoe en in welk tempo we dat realiseren en beheren.

Wat kunnen we wanneer van jullie verwachten? Die vraag hoor ik heel vaak van gemeenten. Ik vind dat terecht. We gaan wat we doen concreter maken.

In ons jaarplan staat wat we doen – en wat het kost – maar dat mag een stuk concreter, vinden gemeenten. Ze willen graag een duidelijk tijdspad wanneer ze wat van ons krijgen, zodat ze ook qua planning weten waar ze aan toe zijn. Dat overzicht missen ze nu. Wij gaan samen met gemeenten deze scherpte aanbrengen.

Waar het om gaat is het vergroten van onze realisatiekracht, zodat wij gemeenten een duidelijk spoorboekje kunnen geven wat we met samen organiseren gaan doen. Samen organiseren betekent niet alleen samen nadenken over wat er nodig is, maar ook gezamenlijk een strategie bedenken hoe en in welk tempo we dat realiseren en daarna beheren. Niemand heeft gezegd dat dit eenvoudig is, maar het is wel nodig. Daarom pakken we dit op.

Wat ik voor 2019 mooi zou vinden is dat we heel scherp krijgen waar we meerjarige verplichtingen zijn aangegaan met en voor gemeenten. Dat geeft (financiële) duidelijkheid en zorgt ervoor dat de gesprekken zich kunnen focussen op wat er in ons projectenportfolio moet verbeteren.

In mijn vorige blog deed ik een oproep aan ‘rebelse vernieuwers’ die met mij een scherp toekomstbeeld van de gemeente kunnen schetsen. Een beeld dat een stuk verder gaat dan ‘de gemeentelijke dienstverlening moet net zo toegankelijk zijn als die van Bol.com’. Vijfendertig mensen met verstand van de gemeentewereld hebben gereageerd. We komen in december bij elkaar en maken een aantal scenario’s die gemeenten een perspectief bieden waar ze naartoe kunnen werken.

Dit wordt niet het zoveelste praatgroepje, maar een maakgroepje. Wat mij betreft maken we een spoorboekje over wat VNG Realisatie gemeenten in 2019 en 2020 zal bieden. Wat ze concreet kunnen verwachten, in welk tempo en welke ondersteuning ze daarbij krijgen. We gaan vanuit de praatstand in de doestand, want de vernieuwing zit wat mij betreft in de realisatie. Innoveren is realiseren!

Hugo Aalders is directeur van VNG Realisatie

  • Sjef van Leeuwen | 20 november 2018, 21:21

    Innoveren begint met design thinking (value design), teveel concretisering onder begeleiding van een duidelijk tijdspad gegoten in financiële begrotingen binnen project portofolio’s is killing voor innovatie. Value design begint m.i. met zaken die impliciet het dienstenaanbod van de gemeenten gaan invullen (value enablers) en geen expliciete invulling proberen te geven in te bouwen producten. Het is leuk appjes te bouwen op common ground die een specifieke casus invullen maar dat raakt de essentie niet van de digitale transformatie die nodig is. Losse apps en wat hergebruik zijn geen digital accelerator en lange termijn oplossing, dat wordt een weerwar aan systeempjes.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren