Je privacy in eigen handen

Mensen moeten zelf controle hebben over hun persoonlijke gegevens. Als het niet meer strikt noodzakelijk is, of als jij het niet meer wil, dan heb je het recht om te eisen dat die informatie wordt verwijderd van het web. Informatie die bijvoorbeeld jouw reputatie kan schaden, baankansen kan beïnvloeden of gevolgen heeft voor de veiligheid van je kinderen.

Een wraakzuchtige ex plaatst naaktfoto’s online, een vage kennis zet onjuiste informatie over jou op Wikipedia, de zorgverzekeraar plaatst per ongeluk jouw persoonlijke gegevens op het web, klasgenootjes zetten naaktfoto’s van je tienerdochter online. Allemaal voorbeelden waarin persoonlijk informatie, tegen jouw zin en zonder toestemming, voor altijd vindbaar blijft.

Privacywetten geven het recht om je gegevens te laten wissen. Dit recht bestaat al langer, maar wordt in het internettijdperk steeds belangrijker, omdat informatie steeds sneller en breder verspreid wordt. Mensen moeten zelf controle hebben over hun persoonlijke gegevens. Als het niet meer strikt noodzakelijk is, of als jij het niet meer wil, dan heb je het recht om te eisen dat die informatie wordt verwijderd van het web. Persoonlijke data is niet zomaar informatie; het gaat om gegevens van echte mensen. Informatie die bijvoorbeeld jouw reputatie kan schaden, baankansen kan beïnvloeden of gevolgen heeft voor de veiligheid van je kinderen.

Google Spain vs. Mario Costeja

De uitspraak van het Europees Hof in de zaak Costeja in mei van dit jaar laat zien dat binnen de Europese Unie de grote zoekmachines ook de verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat ongewenste informatie niet meer zo gemakkelijk vindbaar is. De Europese burger heeft daarmee de zekerheid dat het recht om je gegevens te laten wissen geldt binnen de grenzen van Europa en nu ook van toepassing is op zoekmachines vanwege hun sleutelrol in de vindbaarheid van online informatie.

De discussie over het recht om online gegevens te laten verwijderen is nog lang niet gesloten, maar het lijkt er op dat het een hoeksteen gaat worden als het gaat om privacy en internet. Europa zou daarmee een voortrekkersrol kunnen gaan spelen in de wereld. Het world wide web wordt zonder regelgeving immers een world wild west waar persoonlijke gegevens vogelvrij zijn en online informatie burgers onnodig lang blijft achtervolgen. Alleen als er een zwaar wegend publiek belang in het spel is mag de rechter besluiten het verzoek tot verwijdering van gegevens niet in te willigen. Bijvoorbeeld als journalisten een frauderend politicus hebben ontmaskerd of het hoofd van de plaatselijke politie op bewakingscamera steekpenningen aanneemt.

Persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zijn kernwaarden in onze samenleving. Maar we moeten een balans vinden waarbij het kleine beetje online privacy dat ons nog rest beschermd wordt.

Sophie in ‘t Veld is Europarlementariër voor D66 en organiseert op 19 november in Brussel een bijeenkomst over “the Right to be Forgotten”. Deze bijeenkomst is te volgen via een livestream. Zie www.sophieintveld.eu voor meer informatie.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren