Personalia
Personalia

Johan Versendaal benoemd tot hoogleraar Digital Ethics bij Open Universiteit

Johan Versendaal

Johan Versendaal is per 1 juni 2024 benoemd tot hoogleraar Digital Ethics, in het bijzonder Responsible Information Systems Design, bij de faculteit Bètawetenschappen van de Open Universiteit. 

Responsible Information Systems Design staat voor digitalisering met respect voor natuur, samenleving, betrokken organisatie(s), en individuen. Versendaal gaat zich bezighouden met het ethisch perspectief binnen digitalisering. Welke methoden, die rekening houden met menselijke en publieke waarden, kun je wanneer en op welke manier voor het ontwerp, de implementatie en de adoptie van digitale systemen gebruiken?

Leren van fouten uit het verleden

Technologie in het algemeen en digitalisering in het bijzonder zijn van grote betekenis voor de actuele maatschappelijke opgaven, zoals voor de klimaatopgave, de woningopgave en het lerarentekort. Je kunt daarbij concreet denken aan de inzet van digital twins voor gebiedsinrichting, voorspelling van luchtkwaliteit bij gebiedsinrichting, de inzet van robots in het onderwijs, en meer. Maar het zonder meer inzetten van technologie biedt geen garantie voor succes en kan zelfs flink mislukken. Digitalisering moet op een ethisch verantwoorde wijze worden ingezet, om bijvoorbeeld onbedoelde discriminatie te voorkomen.

Versendaal hoopt dat we met het onderzoek fouten uit het verleden, zoals discriminatie door toepassing van AI-systemen, kunnen voorkomen:¬† ‘Bijvoorbeeld: bij de toepassing van digital twins om besluitvorming bij lokale overheden te ondersteunen, kunnen we richtlijnen geven over hoe burgers op een zo verantwoord mogelijke wijze te betrekken bij besluitvorming voor beoogde gebiedsinrichting’.

Prof. dr. ir. Johan Versendaal studeerde Informatica aan de TU Delft en promoveerde in 1991 op ontwerpmethoden en softwarearchitecturen van interactieve informatiesystemen. Sinds oktober 2008 is hij verbonden aan Hogeschool Utrecht als lector Betekenisvol Digitaal Innoveren. Van 2014 tot juni 2024 was Versendaal bijzonder hoogleraar E-business aan de Open Universiteit.

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren