Digitale toekomst eu
Nieuws

Kabinet blijft Europese alternatieven voor Amerikaanse cloudaanbieders stimuleren

Vlag verenigde staten op processor van laptop

Het kabinet wil minder afhankelijk worden van niet-Europese cloudaanbieders en blijft Europese alternatieven stimuleren. Dat meldt minister Beljaarts van Economische Zaken en Klimaat in een kabinetsreactie op een eerder dit jaar zorgwekkend rapport van denktank Clingendael, dat risico’s constateerde.

Clingendael wees erop dat de Amerikaanse overheid via clouddiensten van Amerikaanse techreuzen zoals Google en Microsoft toegang zou kunnen krijgen tot de e-mail van Nederlandse overheden en vitale bedrijven. Hierdoor ontstaan er risico’s voor de nationale veiligheid.

Kans op inzage door de VS klein

Beljaarts onderschrijft dat Amerikaanse cloudaanbieders in specifieke situaties gedwongen kunnen worden om gegevens van cloudgebruikers over te dragen aan Amerikaanse inlichtingendiensten, maar merkt daarbij wel op dat de kans klein is. “AWS publiceert bijvoorbeeld sinds 2020 twee keer per jaar rapporten over informatieverzoeken van de Amerikaanse overheid. Daaruit blijkt dat er in die periode geen verzoeken zijn geweest die hebben geleid tot overdracht van data, opgeslagen buiten de Verenigde Staten, aan de Amerikaanse overheid.”

Versleuteling in de cloud

Ook wijst hij erop dat de mogelijkheid tot inzage door een clouddienstverlener kan worden geblokkeerd door bestanden te versleutelen voordat ze in de cloud worden opgeslagen. “Alleen de gebruiker kan de bestanden dan ontcijferen, de clouddienst niet.” Deze oplossing blokkeert echter ook nuttige cloudfuncties en wordt niet door alle cloudleveranciers aangeboden.

Beljaarts geeft verder aan dat het, ongeacht de herkomst van de clouddienstverlener, van belang blijft om gebruik te maken van verschillende clouddienstverleners. “Stapelen van risico’s door te veel afhankelijk te zijn van één dienstverlener kan de soevereiniteit en continuïteit schaden. Ook moet worden voorkomen dat er een ongewenste geografische afhankelijkheid ontstaat van enkel niet-Europese dienstverleners.”

Goedwerkende cloudmarkt

Het kabinet voert daarom beleid om een goedwerkende cloudmarkt met aanbod van Europese cloudaanbieders te stimuleren. Er loopt een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken dat meer inzicht moet geven in de verschillen tussen het Nederlandse en Europese cloudaanbod en dat van de grote Amerikaanse cloudaanbieders. Het kabinet heeft cloud als een beleidsprioriteit aangewezen. “De door Clingendael voorgestelde onderverdeling van cloudsoevereiniteit is helder en benadrukt het belang van verschillende niveaus van cloudsoevereiniteit, afhankelijk van het bedrijfsproces waarbij men gebruik wil maken van de cloud.”

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren